Ако не се състои реформа в съдебната система, Реформаторският блок ще излезе от коалиционното управление, заяви пред bTV лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев.

Все пак има единодушие сред всички партии в управлението за важността на тази реформа. Ако не съберем мнозинство за тази реформа, няма да съберем и за нищо друго”, допълни Кънев.

Той отправи сериозни критики към поведението на партньори в Реформаторския блок заради публичния начин, по който се разрешават вътрешнокоалиционни разногласия.

Въпреки че не назова имена, от думите му стана ясно, че критикува Меглена Кунева и „България на гражданите” заради противоречията около избора на председател, насрочването на конгрес и обявеното по-рано в петък „констатирано високо равнище на недоверие между част от партиите в Реформаторския блок”, за което ДБГ съобщи с писмо до медиите.

Една раздробена политическа сила, която се занимава със себе си и публикува глупости – тя е калпава да направи реформи и докато не се оправи, ще остане калпава да прави реформи”, допълни още Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ изтъкна необходимостта от сериозни реформи в тежки и, по думите му, „вкопани в себе си” институции, които се опълчват на промени.

Най-добрите крадци са много образовани хора

Не кражбата на тефтерчето на Златанов трябва да бъде причина за съдебна реформа, а кражбите в държавата изобщо, заяви Кънев.

Според него срастване на икономическата с политическата власт под чадъра на съдебната власт, води до все по-лоши и лоши продукти.

Идентифицираш крадливите и те продължават да крадат за теб – споделено.
Той каза, че „моментът на изкушението“ е много силен.

Веднъж влезеш ли в тази игра, ставаш част от нея. Най-добрите крадци в тази държава са много образовани хора", допълни Радан Кънев.