Русия проведе големи учения на своите стратегически ядрени сили, по време на които бяха извършени няколко учебни изстрелвания на ракети, предаде Асошиейтед прес.

Руското министерството на отбраната съобщи, че при маневрите е било извършено пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от ядрената подводница "Карелия" в Баренцово море. Освен това е била изстреляна междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране от Плесецк, а стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 са пуснали крилати ракети по мишени.

През последните години Русия увеличи военните си учения на фона на напрежението със Запада, след като отношенията им се влошиха равнища от Студената война, след като през 2014 г. Москва анексира полуостров Крим. След по-малко от два месеца, в началото на февруари изтича издействието договора Нов СТАРТ, който ограничава броя на притежаваните от САЩ и Русия ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи и предвижда сериозни инспекции на място за проверка на спазването му, отбелязва АП.

Това се случва няколко дни след като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че НАТО разполага бойна техника на територията на България и Румъния.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат оръжия за нападение. По време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари, включително на руска територия", обяви на брифинг Захарова, цитирана от ТАСС. По думите й "Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност".

Според говорителката на руското външно министерство се увеличават броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море, както и броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия.

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави", каза още Захарова.

Според нея Москва трябва да вземе предвид нарастващата военна активност и да реагира подобаващо.