Руският посланик в Стокхолм Виктор Татаринцев беше извикан днес в министерството на външните работи за обяснения, след като говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова вчера предупреди, че евентуално шведско решение за присъединяване към НАТО ще има "последици", които ще принудят Русия да вземе ответни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме независима страна, която взима независими решения за своята политика по сигурността. Заплахите са неприемливи. Извиках посланика на Русия, за да поставя въпроси и да получа обяснения", заяви пред медиите шведската външна министърка Маргот Валстрьом.

Швеция не е член на НАТО, но е тясно обвързана с Алианса и редовно участва във военни учения. Швеция е част от програмата "Партньорство за мир" на НАТО и участва в операцията на НАТО в Афганистан.

Влошаващата се обстановка в областта на сигурността в Източна Европа доведе до увеличаване на призивите в Швеция и в съседна Финландия, които имат 1300-километрова граница с Русия, да  уредят официално отношенията си с НАТО.

Голяма част от шведското обществено мнение обаче продължава да се противопоставя на присъединяването към НАТО, припомня АФП.