Инвестициите в хората са залог за успеха в бъдещето ни, каза президентът Румен Радев, който участва тази вечер в София в церемонията по връчването на "Годишни награди за отговорен бизнес - 2019" на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

Радев каза, че е на церемонията, за да благодари на представителите на бизнеса и добави, че бизнесът, който работи прозрачно и постига успех не с нагласени обществени поръчки, а с инвестиция в човешкия капитал, с изграждане на конкурентоспособност, има нужда от подкрепата ни.

Той призова присъстващите с още по-голяма енергия да инвестират в младите хора в страната, които да може да останат в нея, за да работят за бъдещето й.

Големият въпрос пред нас е ще можем ли ние, като национална амбиция, да влезем в този "стадион" на световна надпревара не само като зрители, а дали ще успеем да стъпим на състезателната писта, заяви Радев.

Той напомни, че България е страна с ограничени човешки, икономически и природни ресурси, а в същото време с дълбоки демографски и социални проблеми. И единственият начин да се решат тези проблеми, e да стъпим на тази световна писта и да бягаме наравно с другите, е да изграждаме силна икономика с висок догонващ темп на развитие, да създаваме високотехнологични производства, да развиваме конкурентоспособност. А това означава да имаме силни лидери, които да могат да носят риск за постигане на целите на бъдещето, и най-вече - с отговорна гражданска позиция и съзнаващи, че най-големият ни национален капитал са хората, заяви държавният глава.

Президентът Радев връчи призовете в категориите "Инвеститор в обществото" и "Инвеститор в знанието", победители в които са съответно "Райфайзенбанк" и "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани".

Вижте снимки >>

Сред другите категории, в които се връчват награди тази вечер от представители на различни институции, са "Маркетинг, свързан с кауза"; "Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд"; "Най-добра социална политика на МСП"; "Инвеститор в околната среда".

Един бизнес може да бъде законен - и не непременно етичен, хората тук правят и законен, и етичен бизнес, това трябва да се поощрява и да се разраства, за да може да живеем в една по-добра среда, заяви на церемонията председателят на УС на БФБЛ Левон Хампарцумян.

В 17-ото издание на националния конкурс за корпоративна социална отговорност бяха номинирани общо 108 проекта с кауза, осъществени през 2019 г. от 78 компании от всички сектори на икономиката в цялата страна.

Очакват се над 2 млрд. лева инвестиции по проектите в процес на сертифициране и 6000 нови работни места

Вицепремиерът Марияна Николова заяви по време на церемонията по връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции "Инвеститор на годината", че доказателство за нарастващия интерес на инвеститорите към България са инвестиционните проекти в процес на сертифициране към Българската агенция за инвестиции, които са над 69 и са с общ размер на очакваните инвестиции над 2 млрд. лева.

Предвижда се разкриването на близо 6000 нови работни места в секторите: производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и информационни технологии, каза вицепремиерът. Тя изтъкна, че условията за инвестиции в България са отлични и каза, че доказателство за това е позиционирането на България в международните рейтингови класации.

През 2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите Министерството на икономиката е сертифицирало над 30 проекта на обща стойност над 400 млн. лева с потенциал за близо 3000 нови работни места, съобщи вицепремиерът при връчването на голямата награда "Инвеститор на 2019 г."

Изпращаме много силна година за българските инвестиции, защото през 2019 г. формирахме междуведомствен екип, който може да отговори на нуждите на големите стратегически инвеститори, имахме успех и България в момента е носител на приза "Екип номер 1" за промотиране на инвестиции за Централна и Източна Европа, каза по време на церемонията изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

В категория "Инвестиция на зелено на годината" наградата беше връчена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че инвестициите и инвеститорите са важен фактор за развитието на българската икономиката, а инвестициите и туризмът вървят ръка за ръка, защото това означава повече иновации, работни места, туристи, повече приходи за икономиката ни. Ангелкова съобщи, че на 21 и 22 май к.к. "Слънчев бряг" отново ще е домакин на годишния форум за международните инвестициите в туризма, организиран от Министерството на туризма и бившия генерален секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай.

В категория "Инвестиция в разширяване на бизнес" наградата беше връчена от министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Наградата е символна, защото тази категория означава, че бизнесът намира българската държава като добър партньор, а това значи, че усилията на правителството за подобряване на средата за бизнес дават резултати, каза министърът и изтъкна, че продължава работа за намаляване на административната тежест, както и за добра инфраструктура.