Отказът на Великобритания да поиска съдействие от Русия за депортирането на двамата мъже, които бяха обявени за извършители на атентата срещу семейство Скрипал, е поредното грубо посегателство върху ценностната система на ЕС и Европа като цяло. Това становище защити в ефира на БТВ председателят на АБВ Румен Петков.

Според него с поредните си лишени от всякаква здрава логика заключения и действия разследващите инцидента и правителството на Великобритания отново показват неадекватно и политически преднамерено отношение към случая. "Когато имаш престъпление се води разследване, разкриват се извършителите и има съдебно наказание. А тук какво имаме? Тук Великобритания каза, че се отказва от съдебното преследване и за нея случаят е приключен. Какви аргументи посочиха преди това? Първо, че става дума за руснаци. Второ, незнайно защо решиха, че те са шпиони на службите. Като трето посочиха, че са били в Женева няколко пъти и че са се разхождали из Лондон", заяви Петков.

По думите му след като са гостували на Острова и са пристигнали там по общоприетите за всички хора правила, въпросните двама мъже би следвало да са с напълно изяснена самоличност. Той посочи още, че на фона на тези неясноти в разследването се подготвя и следваща стъпка на необоснована атака срещу Русия, като на най-високо международно ниво се поставя въпрос за химическата програма на Руската федерация, въпреки че самата организация за забрана на този тип въоръжение към ООН отдавна и излязла със становище, че Русия е унищожила химическите си оръжия.

"Т.е. сега като продължение на този скандал очаквам агресия в Сирия. Агресия каквато Тони Блеър с една много брутална лъжа предизвика преди години в Ирак и която доведе до избиването на десетки хиляди души. След това Блеър се извини публично за тази брутална лъжа. Но все пак за мен той постъпи така защото е един умен лъжец. Не мисля, че днес във Великобритания случаят е такъв. Днес там имаме просто един лъжец".