Това заяви холандският министър по европейските въпроси и международното сътрудничество Бен Кнапен, който е на визита в Букурещ. Така той отговори на въпрос дали страната му, която се противопоставя на румънското членство, е готова да промени позицията си при положителен доклад на ЕК за борбата с корупцията.

Еврокомисията, която наблюдава България и Румъния в борбата им с корупцията и съдебната реформа от влизането в ЕС през 2007 г., през лятото трябва да публикува поредния оценъчен доклад.
Кнапен обаче предупреди, че дори той да има положителни заключения, ще бъде „трудно да говорим за необратим и устойчив напредък на базата само на един доклад”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Сигурен съм, че след това ще проведем разговори, за да видим как да приложим този доклад в действие и да отговорим на въпроса (за влизането на Румъния в Шенген -б.р.) в подходящия момент”, допълни министърът.
Той обясни на румънските власти, че са направили много, за да подобрят нивото на почтеност и борбата с корупцията, но имат още много работа.

След визитата си в Букурещ Кнапен пристига днес на двудневно посещение и в България, съобщиха от посолството на Холандия. Утре холандският министър ще посети ГКПП "Капитан Андреево", където ще се запознае с напредъка в областта на граничния контрол. С министрите Николай Младенов, Цветан Цветанов и Маргарита Попова той ще обсъди подготовката на България за Шенген, реформите в правосъдието и вътрешния ред и развитието на търговията и инвестициите.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих защити спорния план за възстановяване на граничния контрол в Шенгенската зона и заяви, че това ще направи по-лесно присъединяването на Румъния и България, предаде АФП.

Ако знаем, че е възможно връщането на граничните проверки, то за страните, които в момента са на път да се присъединят, ще бъде по-лесно да бъдат приети в Шенгенското пространство”, каза Фридрих.


Министерският съвет прие днес наредба, която свързва Националната визова информационна система на България с Визовата информационна система на ЕС. Това ще осигури предаването на данните за всички постъпили в българските консулски представителства молби за визи и консултирането им с другите страни-членки в съответствие с Визовия кодекс. Така може да се правят справка и биометрична проверка на всички притежатели на шенгенски визи в информационната система на ЕС.