"Няма да подам оставка, това изказване беше ирония от страна на Бойко Борисов, не съм нарушил нещо. Имаме дори страхотни резултати за няколко месеца." Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на "Тази сутрин"по bTV.

Вижда се цената на газа, която е под борсовата. Служебното правителство се справя с кризите, само вижте пускането на интерконектора, добави Христов.

Вчера в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ заяви, че е ядосан на служебния енергиен министър.

"Работата на служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има четири - пет проверки на ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори "Продължаваме промяната"?, заяви вчера Борисов.

Христов отговори, че никого не е нападал.

"Ако погледнете записа от моето изказване, ще видите, че аз там буквално говорех за действията на "Булгаргаз" и не съм цитирал имена", каза днес Христов.

Той обясни, че е заварен хаос в енергийното министерство и че се е борил не да продължим доставките от "Газпром", а да се използват вече договорените количества газ.

"Нашите анализи показват, че ако сметнем за база договорът с "Газпром", газът, който е купуван е от порядъка на 30%, закръглена сметка. А има решение цената да е по-ниска. С новото ръководство на министерството и новото ръководство на "Булгаргаз" намерихме такова. Ние сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата, включително и за декември", каза той.

АЕЦ "Козлодуй" - какви са загубите след спирането на 6 блок?

Спирането на АЕЦ "Козлодуй" е довело до пропуснати ползи от около 10 000 000 лв. Не сме внасяли електроенергия, но е могло да изнесем повече, каза Росен Христов.

"6 реактор беше изведен по план до 3 ноември. Тогава трябва да прекъсна, да свърши ремонта, а колеги се опитаха да го пуснат предсрочно. Не успяха и ремонтът продължи. Така де факто след датата, която ще бъде пуснат 3 ноември, ние започваме да търсим пропуснати ползи", каза служебният енергиен министър.

Той обясни, че имаме капацитет да произвеждаме, дори да е спрян единият блок на централата.

"България е нетен износител и винаги е била такъв. Ние не внасяме енергия, мощност и е разчетено, така че дори да е спрян единият блок на АЕЦ-а, ние имаме капацитет да произвеждаме", добави Христов.