Това пише "Труд", отбелязвайки, че дългите опашки, преместени секции от единия в другия край на градовете и намаленият брой на местата за гласуване са отказали мнозина да упражнят правото си на глас.

С чакане между 3 и 5 часа ще запомнят вота на 6 ноември сънародниците ни в Турция, Великобритания, Франция и Испания, отбелязва всекидневникът под заглавие "Смачкаха гласа на хиляди българи в чужбина".

На места хората си тръгваха, без да успеят да пуснат бюлетина за предпочитания от тях кандидат за държавен глава.

Огромни опашки се извиха в Париж, където гласуването в единствената разкрита секция отнемаше около 2 часа.

“Този път имаше огромна мобилизация и много от сънародниците искаха да гласуват", каза пред “Труд” Димитър Иванов, координатор на временните обществени съвети в чужбина.

Той обясни, че от дипломатическите ни мисии търсят всевъзможни извинения за решенията си да местят секции и на всички избори да се налага хората да търсят новите места за гласуване. От външното министерство командировали хора, които дори не са запознати с правилата за провеждане на изборите.

“На финала изборните комисии из цяла Европа бяха оставени да чакат като кучета по 6-8 часа, за да благоволят от временния координационен пункт на ЦИК да потвърдят, че са получили изпратените протоколи от избора за президент и референдума”, коментира Иванов.

Българите зад граница са около 1 милион, а досега традиционно гласуваха около 160 000 от тях.

Наблюдатели на вота са категорични, че в неделя е имало безпрецедентен интерес и мобилизация.

106 312 души са гласувалите български граждани в 71 държави, сочат данните на МВнР към 17 ч. вчера. В САЩ броят на гласувалите е 4749, във Великобритания – 17 864, в Испания – 10 441, а в Германия – 7684.

АНКЕТА: Как оценявате организацията на изборния ден?