Той се позовава на улики, че тя може да е финансирана с пари от корупционна схема в държавната петролна компания Петробраз (Petrobras - Petroleo Brasileiro SA), съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В документ, изпратен до федералната прокуратура и федералната полиция, Мендес посочва, че при 17-месечно разследване на мащабно фиксиране на цени и политически корупционен скандал са намерени улики, че Партията на трудещите се на Русеф е финансирана непряко с пари, откраднати от Петробраз.

Искането на съда е пореден удар за Русеф, която не е сред десетките разследвани политици за взимане на подкупи, но рейтингът й спадна до едноцифрени числа в резултат на скандала и застоя на икономиката.

Партията на трудещите твърди, че всички парични дарения са законни и надлежно вписани при електоралните власти. Мендес се позовава на пледоарията на Рикардо Песоа, директор на бразилска строителната компания Енженярия (UTC Engenharia). Той е признал, че е дарил 7,5 милиона реала за кампанията на Русеф от договори с Петробраз на завишени цени.

В четвъртък главният прокурор на Бразилия повдигна обвинения в корупция срещу председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня и бившия президент на страната Фернандо Колор ди Мело, понастоящем сенатор. Куня е обвинен в получаване на 5 милиона долара подкупи при корупционна схема в Петробраз.

Прокурорите твърдят, че е получил парите между 2006 и 2012 г. във връзка с построяването на два кораба за сондажи на петролната компания. Той е обвинен в корупция и пране на пари.

Мело, който бе президент на Бразилия между 1990 и 1992 г., подаде оставка, след като стана обект на импийчмънт заради корупция. Снощи председателят на долната камата категорично отхвърли обвиненията в корупция и обяви, че няма да подаде оставка, информира Асошиейтед прес.