"Никога в мое присъствие с г-н Цветанов не е говорено за преференции. ГЕРБ явно имат вътрешни недоразумения". Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" по Нова тв.

По думите му, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил в стаята на ДПС в деня на гласуването на Избирателния кодекс, разговорът е бил за разговор за машинното гласуване и ЦИК.

 

"Цветанов не намери доблест да признае, че разговорът в стаята на ДПС беше за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите", каза още Аталай.

Депутатът от ДПС се учуди защо в сутрешното тв интервю Цветанов е декларирал, че Борисов е лидерът на ГЕРБ. "Някой да има съмнения за това", попита Аталай. На политически език обаче, тази декларация на Цветанов означава, че "явно има проблем между Цветанов и Борисов".

"В Изборния кодекс има по-важни промени от преференциите. Преференциите са важни. Но много по-важно е да демократизираме изборния процес - да дадем възможност на тези 2 млн. души, които по една или друга причина напуснаха България, да им дадем възможност да гласуват. ДПС имаме предложение в тази насока. Защо преференциите са по-важни от това, че не може да се агитира на майчин език?", попита Аталай.

"Преференциите в този Изборен кодекс са въведени от 2007 г. Първата година са участвали 24% , на следващите - 51%, на последните - 34%. Онова очакване на обществото да участва активно в преференциалния вот е минало пика си и се е разбрало, че в този си вид преференциите не са друго освен изкривяване на изборите", заяви Аталай.

Относно кворума в Народното събрание, Аталай подчерта: "Задължението за кворума е на управляващите, дневният ред е на управляващите. От нас не могат да чакат за кворум".