Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на предизборната кампанията, сочат данните от независимо проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по методиката "лице в лице" между 10 и 15 март сред 1012 души в цялата страна.

Формулата на влизащите в парламента остава 5+1, посочват от социологическата агенция седмица преди изборите.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3 процента казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували - 29,9 на сто, за "Обединените патриоти" - 11,5 процента, за ДПС - 8,1 на сто, за партията на Веселин Марешки "Воля" - 6,5 процента, и за коалицията "Реформаторски блок - "Глас народен" - 4,4 на сто.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат, посочват социолозите.

Според тях при "Обединените патриоти" е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ - този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори, отбелязват социолозите.

ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа в страната (в рамките на десети от процента), но вотът в и от чужбина ще покаже дали е състоятелна заявката на тази партия за по-чувствително представяне, допълват експертите.

Партия "Воля" на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации.

Засега коалицията на Реформаторския блок и "Глас народен" се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им, посочват от "Галъп интернешънъл".
Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на "бариерата" в сравнение с "Да, България" (2,3 процента), и "Нова република" (1,5 на сто), смятат социолозите.

Сред политическите сили с по-чувствителен резултат е и коалицията на АБВ и "Движение 21" - с 2,4 процента, за други партии биха гласували 3,1 на сто, сочат данните от проучването.

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души (в това число и недействителни бюлетини), около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5 процента от гласуващите вероятно биха отбелязали "Не подкрепям никого", които гласове не са калкулирани в изборния резултат, посочват от "Галъп интернешънъл".