Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, съобщават от правителствения пресцентър.

"За първи път получаваме сериозна подкрепа в Европейския съюз заради новия си подход към Скопие", подчерта премиерът Петков след обсъждането на двустранните разговори с Република Северна Македония.

Правителството ни отстоява българската позиция, заяви още министър-председателят.

Двамата разговаряха и за ситуацията около войната в Украйна и ефектите ѝ върху страните от региона, се казва в съобщението.

Премиерът Петков запозна Вархей и с резултатите от срещата на лидери на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, която се проведе в началото на настоящата седмица в София по инициатива на българския министър-председател.

Това е втора среща между Петков и Вархей. Първата се състоя в Брюксел, където освен темата за РСМ, беше обсъдено и върховенството на правото.

Министър-председателят акцентира върху последователната политика на кабинета за нулева толерантност към корупцията и за фундаментална реформа на съдебната система.

Програмата на Оливер Вархей включва срещи с президента Румен Радев и с други членове на правителството, както и с лидери на парламентарно представени партии, казват от представителството на ЕК.