Премиерът Бойко Борисов откри новия участък от магистрала "Хемус" между Ябланица и пътен възел Боаза, който е дълъг 9,3 км.

Трасето беше завършено половин година предсрочно, след като строителните дейности започнаха в края на март миналата година. За изграждането му са инвестирани 66 млн. лева от държавния бюджет.

Борисов откри участъка заедно с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и финансовия министър Владислав Горанов, с които се вози в своя джип, стана ясно от ново видео, публикувано във Фейсбук страницата му (вижте по-надолу).

"Горанов, харесва ли ти? Хубаво е. Много е важно сега да го пазят... В Гърция щяха да вземат по 5 евро. Само в България - това ми е най-големият грях, научих да се кара без пари, за съжаление, навсякъде другаде е платено", коментира Борисов.

Според Борисов новият участък ще спести на пътуващите по направлението София - Варна поне 30 минути. Той подчерта, че се работи усилено и по останалите участъци до пътя Плевен - Ловеч. Работело се усилено от Белокопитово до Търговище.

Снимка: БТА

"Аз съм се возил тук, когато беше планина, кал, чакъл. Сега забележки по това трасе не трябва да има, виждате какви двойни мантинели, какви огради за сигурност са поставени, защото това е едно изключително съоръжение. Това са карстови земи, направили сме подлези за всички селскостопански терени и два надлеза. Водите, които се събират от магистралата, се пречистват. Това е едно изключително съоръжение. И продължаваме с нова сила. За мое най-голямо съжаление въобще нямаше проект за "Хемус". Никой никога не е мислил да я прави. Така че сега продължаваме да проектираме. Никога не е мислено да се развива инфраструктура в България. Старите пътища комунистите са ги правили почти без наклон. И "Тракия" правихме на части", изтъкна министър-председателят.

И допълни, че бъде ли завършена АМ "Хемус", Северна България ще стане като Южна в икономическо отношение. По думите му при този ръст на икономиката и при тези приходи в бюджета, до 3-4 години ще бъде завършена цялата магистрала.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>