Централната избирателна комисия обяви край на изборния ден и малко преди 22 часа в столичната зала "Арена София" пристигнаха първите подвижни и служебни секционни избирателни комисии (СИК), за да предадат протоколите. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Стартът на предаването на протоколите обаче закъсня с два часа по няколко причини. В 74 СИК са гласували с 4 бюлетини, забавянето е и заради видеонаблюдението при преброяването на гласовете. 1640 секционни избирателни комисии се очаква да предадат протоколите си в следващите часове. В момента в залата са едва 112, предаде БНТ.

"Само 112 СИК са тук в момента и е спокойно. Въпреки всичко грешки отново има. Грешките са сборни. Протоколът за общински съвет е както казах е с много цифри. Тепърва ще дойдат секциите с много избиратели, които са гласували. Това са още повече числа за въвеждане", каза председателят на Общинската избирателна комисия в столицата Полина Витанова.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че в страната е имало секции, в които гласуването е продължило и след 20 часа. 

"Да благодарим на членовете на секционните и общинските избирателни комисии зя свършената работа, предстои им още повече отговорна работа и се надявам спокойно да преброят гласовете на избирателите възможно най-скоро. Още не насрочвам следващо заседание на ЦИК, това ще зависи от приемането на протоколите", каза Нейкова.

Снимка: БТА

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) - София Полина Витанова коментира, че хартиените бюлетини не бавят процеса.

Снимка: БТА

"Това е обичайното, което се случи и през 2019 г. Очакваме по същия начин да върви процесът. Единствено видеозаснемането и видеоизлъчването е ново", обясни Витанова. По думите й колко време ще отнеме обработването на протоколите, зависи от СИК и броя на избирателите.

Снимка: БТА

В "Арена София" протоколи трябва да отчетат 1640 секционни избирателни комисии. Витанова изрази надежда, че приемането и обработването на документите ще бъде по-бързо, отколкото през 2019 г.

По поредността на пристигане СИК получава номер и по тази поредност се влиза в залата, за да бъдат предадени протоколите. Осигурена е вода и храна. Табла в залата показват колко СИК са обработени, каза още Полина Витанова.

Снимка: БТА

Изборният ден в София е приключил с избирателна активност 35,9%. Своя глас са дали 379 750 души от общо 1 100 000 избиратели, имащи право на глас. Те упражниха правото си на глас в общо 1586 редовни секции, 20 подвижни и 34 служебни.

Витанова каза, че изборният ден в столицата премина спокойно без сериозни нарушения.

Снимка: БТА

Гласоподавателите избираха между 22-ма кандидати за кмет и 29 кандидатски листи за общински съветници, регистрирани за участие в днешните местни избори, по данни, публикувани на сайта на Общинската избирателна комисия - София.

Кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев събира 38,8% от гласовете, Ваня Григорова от Местна коалиция "БСП за България" - 19,3%, а Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС - 17,1%, сочат данните на "Тренд". 

Според "Алфа Рисърч" резултатите в столицата са: 

Васил Терзиев (Местна коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) - 37%

Ваня Григорова (Местна коалиция "БСП за България") - 20,7%

Антон Хекимян (Местна коалиция ГЕРБ - СДС) - 18,9%