Плевнелиев и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад „Свети Петър” във Ватикана за интронизацията на новия глава на Римокатолическата църква.

Българският президент определи церемонията като „впечатляваща”, а посланията в приветствието на папа Франциск като „много силни”. Папата се обърна към световните лидери по време на първата си проповед "да не позволяват знаците на разруха и смърт да придружават хода на нашия свят" и подчерта, че всички трябва да имат "уважение към всяка божествена твар и към околната среда".

В разговора си с Негово Светейшество Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Президентът е подчертал ролята на католическата общност в България за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история. Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, е припомнил държавният глава в разговора си с папа Франциск.

Помолен за оценка на двустранните връзки на страната ни със Светия престол Росен Плевнелиев ги определи като "много добри, с уважение и с доверие". Той обаче изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи „приемлив посланик, който да може да защити българските интереси”.

В края на януари м.г. правителството на Бойко Борисов предложи за посланик във Ватикана 39-годишният Кирил Маричков-син. Светият престол обаче не даде агреман. Смята се, че причина за това е книга на Маричков, съдържаща гей история.

Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен”, подчерта днес държавният глава.
 
Предстои да бъдат приключени и преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на България и на Бразилия, е станало ясно по време на разговор Росен Плевнелиев с президента на Бразилия Дилма Русеф, която също присъства на интронизацията на папата.
Споразумението ще даде възможност за двустранен обмен на студенти, информира държавният глава, който е провел във Ватикана кратки разговори и с други европейски и световни лидери.