Йовчев отговаря на въпроси на депутати. След питане на Кирил Добрев от БСП за извънредните разходи по охрана на протестите, той заяви още, че за същия период в София са били командировани 3660 служители от 21 областни дирекции на МВР.

Стойността на положения извънреден труд на полицаите възлиза на 202 330 лева, а останалите над 1,1 млн. лева са реално положеният труд и други разходи за охрана на протестите в страната - гориво, светлоотразителни жилетки”, уточни министърът.

Той съобщи, че извънредният труд на служителите на СДВР вече е изплатен, а през октомври ще бъдат преведени парите на полицаите от дирекциите в страната.

Йовчев уточни, че по Закона за МВР 50 часа се признават като извънреден труд, а служителите, които са надхвърлили тази цифра, ще бъдат компенсирани, "но, за съжаление, не в пълен размер”.  

За нощта с белия автобус

В отговор на въпрос на предшественика си Цветан Цветанов, министърът обяви, че вечерта на 23 юли, когато се се стигна до сблъсъци заради опита депутатите да бъдат изведени с автобус от парламента, в зоната за сигурност са били разположени 191 униформени полицаи и 51 служители на специалните части към МВР.

След ескалацията на напрежението около сградата са били изпратени още 440 души от спецчастите и 160 служители. В изпълнение на министерска заповед, в същата нощ са били командировани още 250 полицейски служители от областните дирекции на МВР.  

Цветанов попита Йовчев как се е стигнало до ескалация на напрежението и чие е решението обсадените депутати да бъдат изведени с автобус към 22.00 ч, което, по думите му, е "една много добре режисирана и целяща провокация акция на МВР". Ексминистърът настоя да разбере и кой е понесъл отговорността за случилото се.

Йовчев отговори, че не е била издавана заповед за използване на допълнителни средства, като палки.

И добави, че двама служители на Специализираните полицейски сили при Главна дирекция "Национална полиция" са дисциплинарно наказани за превишаване на правата си.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е заведено дело само срещу един полицай, който "недопустимо" е употребил сила, криейки се с маска.

България е правова държава, без значение кой извършва нарушение, законът се отнася с еднаква сила за него. Важно е да се намерят лицата, които предизвикаха ескалация на напрежението във въпросната нощ”, заяви още Йовчев.

За спираните протестиращи

След като от ГЕРБ пратиха сигнал до Брюксел за репресии срещу протестиращи с автобуси, които са били спирани от полицията и са им били давани призовки, днес Йовчев бе питан и за това.

Той обясни, че на 31 юли е получен сигнал в ОД на МВР-Благоевград от СДВР за проведен нерегламентиран протест в София.

"Някои от тези лица грубо са нарушавали обществения ред и са провокирали служителите на реда. Затова на всички са връчени призовки да се явят на 1 август за обяснение", уточни Йовчев.

Първо били снети такива от 18 души от един автобус, а след това от още 28 от друг. Съставени са им протоколи с предупреждение да не нарушават обществения ред, което, според министъра, не е никаква полицейска репресия.