Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че само един полицай е бил уличен за неправомерни действия по време на протестите. 

Днес Сотир Цацаров уточни пред журналисти, че директното причиняване на телесни повреди е било "при и по повод изпълнение на службата му", но полицаят е "осъществил неоправдани удари върху хора".

"Това е най-мекото, което мога да кажа – неоправдани. Осъществява едно непредизвикано с нищо – явно, видимо полицейско насилие, което всъщност осъществява само, защото е с шлем, палка и носи пагони, и в крайна сметка хвърля една много тъмна сянка върху всички други негови колеги, които в същата вечер са проявили максимално търпение", каза още главният прокурор.

По думите му обясненията на полицая не са смислени.
Той е бил идентифициран по телевизионен запис от ръководството на МВР по искане на прокуратурата.  

"Този човек е носил и бяла маска под шлема си, което е абсолютно забранено в полицейските атрибути при такива действия",
добави Цацаров. 

Той уточни, че в момента разследващите се опитват да идентифицират гражданите, на които е причинено насилие. Ще бъдат проведени разпити на репортерката и оператора на телевизията, заснели въпросния запис.

В същото време обаче е направена проверка, която днес е прераснала в наказателно производство, и тя е за причиняване на телесни повреди над полицаи. По него "има лица, които са почти установени", уточни главният прокурор. 

Той коментира още, че грешното планиране на полицейска операция е основание за дисциплинарна отговорност в МВР.

"Общата оценка, че огромната част от полицейските служители са изпълнявали задълженията си повече от законосъобразно. Това не касае длъжностното лице, разпоредило операцията с белия автобус. Това е повече от непрофесионално. Ръководството на МВР е това, което трябва да реагира в този случай”, добави Сотир Цацаров. 

Той потвърди информацията от миналата седмица, че 11 души са установени от МВР и предадени на прокуратурата след протестите на 4 септември, когато депутатите се върнаха на работа след лятната ваканция. 

Има установено лице – едно, две, три четири дори, което на снимки просто държи ограда. Дали е упражнило съответните хулигански действия, ще се установи след разпит на полицаите, пряко ангажирани в инцидента", уточни обаче Цацаров.