До делото се стига след жалби на двама полицаи от София – Владимир Алексиев и Добромир Добрев, който е и зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР, според които министърът бездейства като не издава въпросната заповед, съобщи "Правен свят".
Министърът оспорва жалбата и отрича бездействие с аргумента, че е започнала процедура по издаването на заповедта.

Заповедта, която осигурява такива храни и напитки е издадена през 2006 г. и е изменяна през 2007 г. и  2008 г., а през 2010 г. на два пъти. От МВР са представили информация за сключени договори за доставки през всички години от 2007-а до 2011 г. включително.
За настоящата година обаче е представена заповед на министъра за назначаване на работна група за изготвяне на вътрешноведомствени документи в срок до 15.06.2012 г., което трябва да докаже, че вътрешният министър е изпълнил законовото си задължение, като е предприел мерки за издаването на заповедта.

Съдът приема, че министърът на вътрешните работи е изпълнявал законовите си задължения за издаване на ежегодна заповед до 2010 г., тъй като действието на първоначално издадената заповед е продължавано през следващите години с изменението й. От миналата година до момента обаче липсват доказателства министърът да е издал такава заповед.

"Представените доказателства за назначаване на работна група и изготвеното от нея предложение за законодателна промяна на нормативната уредба не освобождават административния орган от законовото му задължение да издаде такава заповед. Същите изводи са относими и за 2012 година, до момента на обявяване на делото за решаване.
С изменението на чл. 204, ал.3 от ЗМВР се предвижда, че "на служителите, които работят при специфични условия и рискове за живота и здравето, се осигурява безплатна храна. На служителите, работещи на смени, се осигуряват ободряващи напитки", се казва в решението на съда.

ВАС осъжда вътрешния министър да издаде заповедта в двумесечен срок от влизане в сила на решението. То обаче подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на ВАС.

По-рано Цветанов заяви в отчет пред парламентарната вътрешна комисия, че "сто процента от промените, реформите и законодателството в МВР са изпълнени".
Когато правим реформите, те не са експеримент, категоричен бе той.