Това казва бившият министър на отбраната Бойко Ноев в интервю за "Фокус". Той обяснява, че под "куха армия" се разбират въоръжени сили, които ги има на хартия, но в действителност, поради недостатъчно финансиране и лошо управление не могат да изпълняват поставените им задачи.
 
Според него, основните недъзи на политиката на България във военната област са няколко. На първо място, несъответствие между размера на армията ни и нейното финансиране.

"Не може въоръжени сили от 37-40 000 души да съществуват с бюджет за годината от 500-600 милиона евро. нито концептуално, нито физически", смята Ноев.

Според бившият военен министър, нашите военни получават между 2 и 5 пъти по-ниско възнаграждение, в сравнение с европейските им колеги.

"Декапитализацията на човешкия ресурс, наричан "недокомплект", достига на места до 30% от щатния състав и това отдавна е свело до нула бойните способности на много формирования", казва още той.

Ноев е категоричен, че има и политическа причина за състоянието на българската армия. 

"Имаме една от най-многочислените армии спрямо населението на страната, между 1.5 и 3 пъти повече от други съюзни държави. Но даваме само по 102 долара на човек, което е 9 пъти под средното за НАТО", посочва Ноев.

Според него, лошото управление на сектора и ресурсите. "Даже двойно да увеличим бюджета на Министерството на отбраната, знае се, че той ще бъде пропилян. И проблемът не е в липсата на нова техника, като имаме "Кугър"-и и "Спартан"-и, те не летят, защото се оказа, че не е достатъчно само да ги купиш, трябва да имаш пари и за текущо обслужване", допълва той.

Ноев дава и предложения какво да се промени в армията ни към по-добро. на първо място той поставя кадровия проблем. "Не може на върха на армията да стои пенсионер. Генерал Боцев има впечатляваща военна кариера, но е видимо уморен". 
 
Ноев иска и ревизиране на План 2020, който според него, не е издържал проверката на времето. И нов план за модернизация на въоръжените сили, като на първо място се закупят нови самолети, а модернизацията на старите съветски МиГ-ове да се изостави като възможност.