Росен Плевнелиев е отказал на ГЕРБ да бъде техен кандидат за президент. Държавният глава в периода 2012-2017 година е провел телефонен разговор с бившия премиер Бойко Борисов. В предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR Плевнелиев остро разкритикува изтичащия мандат на президента Румен Радев.

"Преди два месеца се обадих на Бойко Борисов. Говорихме си честно и откровено, казахме си аргументи защо той не може, защо аз не мога", сподели Плевнелиев.

Той вижда като неуспешна стратегията на лидера на ГЕРБ да се изправи в президентска битка с Румен Радев. Според него предложеният кандидат на бившите управляващи задължително трябва да бъде надпартиен.

"И тук може ГЕРБ да допуснат стратегическа грешка както с Цецка Цачева, която беше добър човек, но не и кандидат. Не бива да е партиен кандидат, трябва да е широкоскроен кандидат", заяви Плевнелиев пред Ганиела Ангелова.

Амбиция да управлява президентът Румен Радев. Това видя Росен Плевнелиев зад появилия се нов политически проект на Асен Василев и Кирил Петков.

"Целта от една страна - американците казват да има къде да отиде, защото той няма да иде в БСП", смята президентът 2012-2017 г.