По-рано лидерът на ДПС първо заяви, че не би обсъждал пълен мандат на правителството и че предсрочни избори са възможен вариант. След това той смекчи позицията си и уточни, че всъщност не свалят доверието си от Орешарски и не може да се очаква от партията му да свали кабинета.

Премиерът коментира първото му изявление на брифинг в парламента, след като дойде за края на дебатите по вота на недоверие.

На въпрос дали има усещане, че ДПС не подкрепя правителството, Орешарски отвърна:

Ще отговоря, след като аз лично си направя консултации с ръководствата на двете парламентарни групи. По обясними причини досега нямах такава възможност. В близките няколко дни ще съм готов с този отговор".

Запитан дали ще подаде оставка, тъй като подкрепата за БСП, от която е излъчен за премиер, е рекордно ниска, той отново каза, че ще отговори след консултациите с партиите. Винаги съм подчертавал, че подкрепата за кабинета на двете партии е ключ, добави Орешарски.

Той бе категоричен, че няма готовност да отговоря за каквито и да е промени в кабинета.

На питане кога и откъде е разбрал, че ще се лиши от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, която ще стане евродепутат на мястото на Делян Пеевски, Орешарски отговори, че се е страхувал за това от края на миналата година, цитира го "Фокус".

Знаех за евентуални планове Михайлова да попадне в листите и то на доста предно място. Когато сте на челни места, вероятността да попаднете не е малка. За мене не беше суперизненада”, добави той.

Попитан дали има кандидатури за овакантеното място, премиерът каза, че има много имена и възможности, но не се е спрял на нито едно.

Председателят Барозу спомена, че комисията има критични бележки по отношение на междуправителствените споразумения между петте държави с Русия и това не е новина, тъй като още миналата година имаше такива заключения. Така Орешарски коментира вчерашната си среща с Жозе Мануел Барозу, на която той заяви, че спрямо България ще бъдат взети мерки заради проекта "Южен поток".

Премиерът каза, че трябва да видят формализирани точно критиките, с които несъмнено ще се съобразят.