След отчета отдясно на пленарната зала се разнесоха викове "Оставка!", а останалите народни представители аплодираха премиера.

Пред депутатите Орешарски каза, че 100 дни са малко време, за да изпълни всички намерения и ангажименти, но било достатъчно, за да покаже посоката, в която е поело управлението.

Премиерът описа кабинета като „най-академичното правителство за последните 20 г. – сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното  – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри са жени”.

Първоначалната версия на отчета му била с над 200 точки, но ги ограничили до 100 - с  действията, които имали най-плътно съответствие на програмните намерения.

Първата реализирана мярка, според отчета, е връщане на нормалността в българската икономика чрез навременно разплащане на държавата с фирмите.

"Значителна част от отчетените мерки са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на конкурентна икономическа среда и париране на монополните проявления, на първо място в енергетиката", каза премиерът.

Друга група мерки е свързана с повишаване на събираемостта на приходите, с противодействие на нелоялната конкуренция и създаване на нови възможности за "проактивни социални политики".
Третата група мерки са със социална насоченост, "въпреки фискалните рестрикции".

Според него в отделна група могат да се отделят мерките за подобряване на системите за поддържане на обществения ред и подобряване на законовата и нормативна база за по-справедливо правораздаване.

Според Орешарски намаляването на задълженията на държавата към бизнеса, възстановяване на ДДС, добро управление на фискалните резерви - това били цели, които никой в обществото не оспорил.

По думите му актуализацията на бюджета ще позволи корекции в няколко политики, "които не могат да се оценят като положително водени досега".

"Бяхме свидетели на интересни възражения срещу нормализирането на управлението на публичните финанси. Откроихме се отново сред останалите страни с първи протести срещу малката степен на фискално разхлабване. Във всички други страни протести са с обратен знак – срещу фискалното затягане. У нас самоцелно имаше противопоставяне заради самата конфронтация", коментира премиерът.

Орешарски отново каза, че страната постепенно се е освободила от страха. Насърчаването на бизнеса било несъвместимо със силови методи за контрол над бизнеса и обществото.

"Възстановяването на нормалния демократичен ред е начална предпоставка за каквито и да са реформи и напредък. След още няколко месеца стилът на управление ще започне да действа стимулиращо за бизнеса, ще се засилят инвестиционните интереси, въпреки изкуствено създадената сложна политическа обстановка и насаждане на усещане за несигурност", убеден е Орешарски.

По думите му предстоят изменения в режима на ДДС, за да се облекчат малките и средни фирми, имало поправки в ЗОП, за да се разшири достъпът на малките и средни фирми и да се улеснят електронните търгове като противодействие срещу корупционните практики.

Прегледани били концесионните договори, започнали проверки на борсите за плодове и зеленчуци.

Овладян бил натискът за поредни увеличения на цените на тока, но премиерът призна, че "предстои огромна работа по стабилизиране на енергийната система".

Според него видимо е подобрена работата на МВР и на полицейските служители, които намерили "баланса между спазването на правата на гражданите и на обществения ред".
Успехи можело да се отчетат и по линия на организираната и битова престъпност.

"Ще разчитам на вашето критично отношение, като съм убеден в градивния му характер", завърши изявлението си пред депутатите премиерът.