Още в края на юни той заяви от Брюксел, че ще продължи да работи, докато има подкрепата на Народното събрание.

БСП и ДПС продължават да го подкрепят категорично, а "Атака" - косвено, като поддържа кворума в парламента.

"Кабинетът е сформиран още преди един месец и това, че на няколко места няма заместник-министър, не ме притеснява, може и без тях", каза днес министър-председателят и добави, че това дори може и да е "плюс", съобщи БТА.

Премиерът каза още, че следващата седмица ще представи кандидатурите за председател на ДАНС.

Запитан дали се обсъжда името на бившия депутат от Коалиция за България Татяна Дончева, Орешарски отвърна, че не му се струва сериозно да обсъжда в този формат различни персонални кандидатури. 

На въпрос дали управляващите смятат да разговарят с ГЕРБ за връщането им в парламента, Орешарски отговори, че не е политическо лице и трудно влиза в политически разговори от какъвто и да е характер.

"Иначе мога да говоря с всеки, но не възнамерявам да водя политически разговори, а икономически, ако има такива”, добави той.

Премиерът обяви още, че ще положи усилия до лятната ваканция на парламента държавата да разплати задълженията към бизнеса. Те ще са за сметка на дефицита, по-добри приходоизточници и по-добра събираемост на приходите, поясни Орешарски.

По-рано той обяви пред депутатите, че предвижданата актуализация на бюджета е належаща, тъй като финансовото състояние на държавата било много тежко след управлението на Бойко Борисов.

Аргументите на Орешарски са свързани с очаквани по-малко приходи с 500 млн. лв., допълнителни задължения към бюджета за близо 1 млрд. лв. и падежа през следващия месец на облигационен заем.