Главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира позицията на Президентството във връзка с искането на правителството той да бъде освободен. От "Дондуков" 2 обясняват, че мотивите към предложението са "изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция".

"Съгласен съм с изразената от Президентството позиция, защото това е истината. За мен тя е правилна и истинска", заяви той пред NOVA.

На въпрос как ще коментира обвиненията, с които се иска неговото освобождаване, той заяви:

"На този етап не желая да коментирам мотивите, макар че по всеки един от тях имам какво да кажа. Истината е в докладите за дейността на МВР за 2022 г. и за първото полугодие на 2023 г. Те показват много ясно дали МВР се справя добре. Там, видно от изнесения доклад, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4,1%, а разкриваемостта се е увеличила с 5%. Защо е това разминаване - няма да коментирам. Официалният доклад на МВР може да се изиска и да се провери", уточни Тодоров.

Главният секретар на МВР обясни, че са сменени 14 директори на областни дирекции на полицията. С него, като професионален ръководител, това не е било съгласувано.

"Между тях има изключително добри като резултати дирекции. За кадровата политика отговаря министърът. За мен част от директорите, които бяха сменени, са с изключително добри резултати", посочи Петър Тодоров.

В сряда вътрешният министър Калин Стоянов посочи, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи.