Правителството очаква президентът Румен Радев да подпише за смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това стана ясно от анонса на премиера Николай Денков преди началото на правителственото заседание.

Той заяви, че веднага след него вътрешният министър Калин Стоянов ще обясни подробно и мотивите на кабинета за вече направеното официално предложение за рокадата в професионалното ръководство на вътрешното министерство.

Самият Денков разкри един от аргументите - различни виждания по координацията на работата в МВР.

"Министърът вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар, с когото имаме различия в това как да бъде координирана и осигурена организацията на работата в министерството. Очакваме решението на президентството. След като получим получим положително съгласие, така, както се изисква от правилника на МС, предложението ще бъде внесено за решение в МС", каза министър-председателят.

Той обясни още, че на заседанието на кабинета ще бъдат разпределени задачите по организирането и провеждането на местните избори. За тях ще отговарят няколко министерства - МВР, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на правосъдието и Министерство на електронното управление.

"Всяко от тях поема специфични отговорности, с които трябва да се справи през следващите два месеца. И тези задачи трябва да се изпълнят съгрласувано с ЦИК", каза Николай Денков.

Така, наред с опазването на обществения ред, овладяването на мигрантския незаконен трафик, борбата с наркоразпространението, обезопасяването на движението по пътищата,МВР ще трябва да поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок, подчерта премиерът.

Затова е важно МВР да работи в синхрон и съгласуване, за да може да си свърши работата, добави Денков.