Държавният глава Румен Радев смята, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените. Това се казва в позиция, изпратена до медиите от прессекретариата на президента във връзка с отправени въпроси за внесеното в президентската институция предложение за освобождаване на главния секретар на МВР.

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се посочва в позицията.

Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на "Продължаваме промяната" от май тази година, в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта "местните избори ще са с наше МВР", отбелязват от прессекретариата на държавния глава.

Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР, се казва още в позицията.

Вчера премиерът Николай Денков заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар на МВР, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството.

След правителственото заседание министър Стоянов заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време.7-ми параграф