Главният секретар на МВР Петър Тодоров не възнамерява да се оттегля от поста си, докато няма подписан президентски указ. Това стана ясно от коментара му по bTV във връзка с решението на правителството да бъде сменен.

Кабинетът внесе и писменото предложение в Президентството и очаква отговор от президента Румен Радев, а вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Николай Денков обобщиха, че рокадата се налага заради липса на организация и контрол в работата на МВР.

Петър Тодоров обаче заяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си, докато няма окончателно решение.

На обвиненията за слабостите на полицията, допуснати във връзка със смъртта на шестима полицаи и убийствата в Цалапица и на психолога Иван Владимиров в столицата, както и пропуските около смъртта на единия от Братя Галеви, главният секретар на МВР заяви, че ще отговори, когато той прецени.

"Аз ще отговоря задължително, но когато преценя, че му е дошло времето ще отговоря. Отстраняването става с указ на президента, така че когато има издаден такъв указ ще бъда отстранен. Изпълнявам задълженията си в съответния обем", коментира Петър Тодоров.

Отстраняването му беше поискано още миналия петък от премиера Николай Денков по време на първия коментар на управляващите за смъртта на Алексей Петров.

"Считам, че главният комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения в рамките на изключително кратък период от време", заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред медиите след правителственото заседание днес.