Вътрешният министър Калин Стоянов обясни подробно пред медиите след заседанието на МС аргументите за смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров, които е защитил в доклада си пред правителството.

Сред тях бе изтъкната смъртта на шестима полицаи, както и няколко знакови престъпления от последната година. Като цяло мотивът за липсата на организация и контрол в МВР, изведен от премиера Николай Денков преди заседанието, бе потвърден и от министъра.

"Считам, че главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време", заяви Калин Стоянов в Министерския съвет.

По-рано днес в началото на правителственото заседание, премиерът Николай Денков каза, че министър Калин Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар на МВР.

Калин Стоянов добави към отговорността на досегашния главен секретар на МВР и липсата на контрол от 2021 до 31 май 2023 г., когато се наблюдава ръст на убийствата с особена жестокост.

По думите му става въпрос както за умишлени, така и за непредумишлени убийства, извършени с особена жестокост по време на битови скандали или при упражнено домашно насилие над жени. Той обясни, че в доклада с искането за смяна на главния секретар има подробно изброени примери. 

Вътрешният министър цитира убийството на психолога Иван Владимиров, тъй като е имало многократни сигнали срещу извършителя, бивш служител на МВР. Като аргумент Стоянов изреди и неяснотите около смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството в Цалапица на Димитър Малинов.

"Преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали до МВР за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание", каза Калин Стоянов за убийството на психолога.

По повод смъртта на единия от Братя Галеви - Ангел Христов, вътрешният министър коментира, че все още има "неуточнен механизъм, по който човек, обявен за общодържавно издирване и издирване с червена бюлетина на Интерпол, се е намирал в Република България тогава, когато той е починал".

Случаят с убийството на младеж в Цалапица е друг аргумент, с който се иска оставката на главния секретар. По думите на вътрешния министър отново има бездействие, което е довело до това "извършителят на убийството да напусне страната".

"В хода на назначените проверки в Районно управление на МВР в Стамболийски и Областната дирекция на МВР - Пловдив се установяват множество данни за неправомерни действия на служители и техните ръководители. Констатирана е липса на организация", коментира още министърът.

Стоянов добави, че изброените случаи показват сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР и е основание за прекратяване на неговите правомощия на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерство на вътрешните работи.

До назначаването на нов главен секретар, правомощията ще се изпълняват от заместник главния секретар, уточни той. На въпроса дали е готов с името на новия главен секретар, Стоянов каза, че това все още не е коментирано.

"Считам, че най-напред следва да минем процедурата по освобождаването на настоящия и тогава ще коментираме бъдещата фигура", обясни той, цитиран от БТА. 

"Надявам се, че президентът на Република България ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар", заяви Тодоров.