Основната задача на опозицията ще бъде да не даде възможност на управляващите да "доплуват" спокойно до евровота през май и за целта ще се използва всяка възможност, анализира експертът

Един добър резултат на европейските избори за ГЕРБ ще даде тласък за оставането им в изпълнителната власт, за продължаването на конструкцията и вероятно би им дало шанс до местните избори, прогнозира пред БНР политологът Петър Чолаков. Той е категоричен, че предсрочни избори няма да има.

"Основната задача на опозицията ще бъде да не дадат възможност на ГЕРБ да "доплува" спокойно до европейските избори през май. Всяка възможност ще се използва - всеки скандал, всяко колебание", смята политологът.

Той прогнозира неспокойна година, която ще продължи скандалите от втората половина на 2018 г.:

"Годината е критична не само за Борисов, а въобще за политическата система и за това накъде ще вървим не само ние, но и членките на ЕС. ГЕРБ вече е 10 години начело на държавата с различни правителства и известни прекъсвания и все по-често хората си задават и ще си задават въпроса - какво свърши ГЕРБ през тези години".

За 30 години за много хора в България като че ли социализмът продължава да присъства, изказа мнение Петър Чолаков и обясни:

"И преди 89-та година, и след това като че ли има една мечта, която много хора ги обединява - това е мечтата ако не ти, то поне децата ти да отидат в чужбина, да се изучат и да останат там. Ние сме патриоти, но на "другата България".

Политологът отговори и на въпроси какво се е променило и какво не 30 години след 89-та година.

Очевидно е, че се промениха доста неща в положителен план. Страната е член на НАТО и ЕС. Има много позитивни промени. От друга страна обаче в някакъв смисъл някои от недъзите на социализма останаха, а те са в това, че например този идеал, който има за пазарната икономика - че трябва да се реализира най-работливият, най-предприемчивият и т.н., много често като че ли не се случва.

Чолаков подчерта, че шуробаджанащината продължава да бъде водещ принцип в много отношения. Според него трагедията край Своге, както и ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" са откроили проблемите в начина на възлагане на обществени поръчки. Той постави и редица въпроси, свързани със съдебната система. По думите му хората все повече ще си задават подобни въпроси.