По предложение на "Воля“ на Веселин Марешки формациите в Народното събрание обаче запазват размера на субсидията си от 11 лева на глас.

След последните парламентарни избори само една партия, която е извън парламента, има право на субсидиране – „Възраждане” на Костадин Костадинов, регистрирана през 2014 г. Още преди време той заяви, че ще се откажат от нея и ще я дадат за благотворителност.

Днес лидерът на „Възраждане” отчете, че партията дарява получената досега субсидия – първият транш от 130 000 лв. е дала на Държавния фонд за асистирана репродукция, а вторият – на фондация „Искам бебе”.

"В бъдеще няма да можем да правим такива дарения – сумата става символична", коментира Костадинов пред bTV.

Според него поправката всъщност е „Антивъзраждане” и е гласувана шест дни, след като той е внесъл сигнал в прокуратурата за изказването на премиера Бойко Борисов за депутатите, "свързани с наркотрафик”.

Според него поправката е поредно доказателство, че в България няма закони, а произвол. Той обяви, че няма нищо против субсидията да е 1 лв., но да е за всички толкова.

Математикът и експерт по изборно законодателство Михаил Константинов също осъди гласуваната поправка и напомни, че хората най-много се дразнят от двойния аршин. Той при гласуването на бюджета в пленарна зала депутатите да се поправят и да гласуват една субсидия за всички партии, получили над 1%, и тя да е 6 лева – средното на сбора от 11 и 1 лев. В богата Германия партийната субсидия е 3 евро или 6 лева, уточни математикът.

Боян Атанасов от гражданска инициатива „100% мажоритарен вот” пък коментира, че това, което гласува бюджетната комисия, е цинично. Той напомни, че на референдума за изборното законодателство мнозинството от участвалите поискаха субсидията да бъде намалена на 1 лв.