След продължили два часа дебати управляващите прехвърлиха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от МОН към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). ГЕРБ бяха категорично против, като определиха промените в Закона за водите, чрез които институтът беше прехвърлен към екоминистерството, като наказание спрямо метеоролозите.

От ГЕРБ-СДС упрекнаха управляващите, че са прекопирали текстовете от бюджета в закона за водите, само и само за да извадят синоптиците от МОН.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира в Народното събрание, че прехвърлянето не е наказателна акция, а цели засилване на научната дейност.

"Институтът по метеорология и хидрология обслужва най-много МОСВ. И това е нормално. Аз се надявам, че не става въпрос за пари наистина", каза министърът.

По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви в кулоарите на парламента, че управляващите няма да преосмислят решението си НИМХ да бъде прехвърлен от Министерството на образованието (МОН) към Министерството на околната среда и водите.

Той напомни, че преди три години институтът е бил прехвърлен от БАН към Министерството на образованието с много шум.

Сегашното ръководство на образователното министерство обаче смята, че не му е присъщо да ръководи такава институция и е било преценено, че най-близко до профила на НИМХ е екоминистерството.

"Това е решение в рамките на оперативната ефективност, на организация на работа на изпълнителната власт и аз не виждам защо трябва да има някакво преразглеждане на това решение.

Всички детайли по отношение на това как точно ще се структурира техният бюджет са въпрос на обсъждане, те ще бъдат решени в рамките на закона за държавния бюджет и мисля, че ще се намери решение, което преди всичко да е ефективно и надявам се от гледна точка на здравия разум и приемливо за всички", каза Иванов.

"Подкрепяме всички протести срещу това управление, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. "Вас проблемите на НИМХ не ви интересуват, но знаете ли, че хората протестират, протестират учени. Вече два дни няма прогноза за времето. Хората разбират, че искате да ги накажете. Затова и искате да прекратите дебата по темата", обърна се Биков към мнозинството.

Заради опасения от недостатъчно финансиране на научната дейност след прехвърлянето на института, работещите в НИМ обявиха готовност за протестни действия.

Синоптиците прекратяват протеста, тъй като е бил политизиран, съобщи БНР. НИМХ остава в готовност за ефективен протест, докато бъде гласуван бюджетът на института.