Парламентът одобри окончателно Споразумението за продажбата от и между България, Швеция и фармацевтичната компания Janssen Pharmaceutica NV ("Янсен"), закупуването и доставката на ваксина срещу Covid-19.

Първоначално страната ни отказа закупуването на шведската ваксината, но правителството реши да предприеме действия за осигуряването й, след като от ЕК пристигна уведомление, че от целия евросъюз единствено страната ни не я е одобрила.

Заради първоначалния отказ България ще получава ваксината чрез друга страна членка на ЕК, а реалната доставка и употреба на ваксините ще започне след издаване на разрешение за употреба от еврокомисията, по предложение на Европейската агенция по лекарствата. Това ще са Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Така страната ни ще получи 2 млн. дози ваксина вместо първоначалните 3,1 млн. заради първоначалния отказ. 

Депутатите одобриха и проекторешение за участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствата "Кюрвак" и "Модерна" предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията.

Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия.

В пленарната зала ще се обсъждат и изменения на Закона за мерките и действията при извънредно положение.

В началото на декември парламентът вече одобри участието на страната ни в сключените от ЕК предварителни споразумения с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer и BioNTech за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

Аденовирусни ваксини се разработват от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенни ваксини - от Novavax и Sanofi Pasteur, а PHK ваксини - от CureVac, BioNTech и Moderna.

Ваксината на CureVac AG трябва да се съхранява при минус 60 градуса, а тази на Moderna - между минус 25 до минус 15 градуса, поради което ще е необходимо осигуряването на допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции, тъй като температурата на съхранение е различна, което прави невъзможно използването на едни и същи хладилни съоръжения.