Така нареченото Отровно трио - проф. Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които поведоха протеста срещу правителството, сигнализира за корупция в столичното общинско предприятие "Чистота Искър" на брифинг пред Министерски съвет. Според тримата това е поредният пример за "корупция, превърната в модел за управление", предаде БТА.

По думите им, според доклад, поръчан от общината и изготвен в началото на 2019 година, става въпрос за некомпетентно ръководство и счетоводство, злоупотреба с власт, конфликт на интереси, назначаване на лица без ценз и на роднини - като учители по история и по борба и физическо възпитание.

Докладът посочва също сключването на договор за наем на техника с фирма, която е на служител от "Чистота Искър", споменава се за финансови липси в размер на 18 000 лева, за раздаване на допълнителни възнаграждения без заповед и на мъртви души, както и за купуване на техника без конкурс.

"За снегорини, изминали 3276 км, са изплатени 11 277 968 лева, без дори да е валял сняг, по данни на синоптиците", обясни Николай Хаджигенов.

"Така управлява ГЕРБ навсякъде - с ходещи химикалки и по разпореждане отгоре. Тук говорим за милиони - факт, известен на общината, а сигурно и на прокуратурата, повече от година", добави Бабикян.

"Започнахме преди 40 дни с много ясни искания и ще продължим, докато не получим това, което искаме. Направихме структури на протеста в 36 града, нека се види колко сме и какви сме", каза пък Минеков по повод продължаващия протест срещу управляващите, който от днес, според заявките на недоволните граждани, се радикализира с изненадващи блокади пред институции. Тази сутрин това се случи пред Министерството на правосъдието.

Тази вечер пък започна протест на медицински сестри пред Министерството на здравеопазването. Жените изградиха палатков лагер.

Според Мая Илиева от синдиката на българските медицински специалисти проблемите на сестрите продължават да се неглижират. Затова те настояват да работят при безопасни условия на труд и адекватно възнаграждение. Сестрите са и против готвените промени в Кодекса на труда, без да има публично обсъждане.