В интервю за БНР бившият председател на Народното събрание заяви още:

"Лично аз недоумявам как може лидер на една партия да не защити председателя на парламента, а да го предаде с думите: "Решавай сам“. Мисля, че в случая не Главчев, а Борисов е този, който отстъпи пред БСП, воден от съображения, които според мен няма да узнаем, но тези съображения нямат нищо общо с парламентаризма.

Г-н Главчев постъпи според правилника, а отстраняването на председател на НС и искането на неговата оставка е действие, което не може да се извършва по хрумването на една група народни представители, освен ако този председател не е извършил тежко престъпление или държавна измяна. Това се казва включително в правилника на НС, а така е и по Конституция".

По думите му няма как едни народни представители да решават, че първият човек в държавата трябва да бъде отстраняван, защото председателят на парламента е първият наравно с президента. Йорданов подчерта, че правилникът му дава право да отнеме думата, още повече, че Корнелия Нинова в този момент е нападала министър-председателя. Според него в момента се отива към деморализация на българското общество чрез деморализация на поведението в парламента.

По-рано и военният министър Красимир Каракачанов заяви, че оставката е била грешка.

Политологът Петър Чолаков пък коментира:

"Още вчера, като чух думите на Борисов, че г-н Главчев си е изпуснал нервите, стана ясно, че ще има рокади на председателския пост на НС. Дали е бил помолен да си подаде оставката или самият той е решил да го направи в името на националния интерес, както каза г-н Цветан Цветанов, това няма никакво значение. Аз не бих драматизирал до такава степен, че това е такава голяма победа на БСП, защото в крайна сметка новият председател на НС е Цвета Караянчева, която отново е от ГЕРБ. Просто една фигура е сменена с друга. Тези персонални промени са част от стила на Бойко Борисов".

По темата се изказа и доцент Иво Инджов, експерт по политически комуникации:

"ГЕРБ и лидерът Бойко Борисов отиграха донякъде успешно създалата се крайно неприятна ситуация за тях – искането за оставка на председателя на парламента в навечерието на европредседателството и броени дни преди посещението на шефа на ЕП Антонио Таяни, който трябва да държи реч пред НС.

Очевидно БСП се възползва от слабостите в стила на правене на политика на ГЕРБ и много удачно атакува политическия си противник. Оставката на г-н Главчев беше предшествана от оставката на министъра на здравеопазването. Там БСП нямат водещата роля, но натрупват оставки. Създава се впечатление за нестабилност на управлението".

Политологът Първан Симеонов също коментира пред "Фокус", че Главчев е направил очевидна грешка, защото Нинова не е казала нищо, заради което да бъде изгонена.

„БСП ще играе на нерви. Е, това стана – ГЕРБ си изпуснаха нервите. Нормално", добави той.

Симеонов добави, че след всичко лидерът на "Воля" Веселин Марешки си е вдигнал цената, защото е станало ясно, че ако имаше гласуване на оставката, до голяма степен неговите гласове щяха да са решаващи:

"ГЕРБ и Патриотите са доста близки и действат в синхрон. По всичко личи, че Веселин Марешки е политически опитомен и действа така, както биха пожелали управляващите, поне засега. Знаете, срещу него се действа много сериозно. С едната ръка бият, с другата галят. Така правят ГЕРБ с всички свои близки или далечни партньори".