Това предаде БТА, цитирайки съобщение от пресофиса на блока.

В момента РБ е съюз от четири партии – ДБГ, СДС, БЗНС и БНД, граждани и граждански организации.

В неделя коалицията "Реформаторски блок  -  Глас народен" получи 107 399 действителни гласа (3,06 на сто) и остана извън новоизбрания парламент.

В предишните парламентарни избори (5 октомври 2014-а) РБ взе 291 806 действителни гласа, представляващи 8,89 на сто от всичките. Това му позволи да има 23-ма депутати и да участва като коалиционен партньор в управлението на ГЕРБ.

На онези избори в състава на блока все още беше и ДСБ и партията "Свобода и достойнство" на Касим Дал и Корман Исмаилов. От друга страна тогава реформаторите се явиха самостоятелно, а не в коалиция.

За сряда се свиква Националния координационен съвет на блока, на който ще бъде разгледана оставката и ще бъде направен анализ на изборните резултати.

Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" благодари на всички десни избиратели, които участваха в изборите и най-вече на тези, които подкрепиха коалицията, пише в съобщението.

По-рано вчера оставка подаде Радан Кънев, лидер на ДСБ ("Демократи за силна България") и на сформираната за отминалите предсрочни избори коалиция "Нова България".

В 43-ото Народно събрание Кънев и други от ДСБ бяха избрани в състава на РБ, но по-късно се отделиха.