Президентът на Русия Владимир Путин, принуден да се самоизолира заради случаи на коронавирус сред контактували с него лица, заяви, че в обкръжението му има "няколко десетки" болни от Covid-19, предаде ТАСС.

"Знаете, че за жалост бях принуден в последния момент да отменя визитата си в Душанбе. Много съжалявам, но причината е, че в най-близкото ми обкръжение, както знаете, са открити случаи на заболяване от коронавирус", каза днес руският президент, говорил чрез видеовръзка на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), започнала в столицата на Таджикистан.

"Това са не един, не двама, а няколко десетки души", отбеляза Путин. Той се извини, че не може да присъства лично на срещата, и уточни, че ще остане в самоизолация "няколко дни".

Руският президент присъства на заседание на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) чрез видеоконференция в резиденция Ново-Огарьово извън Москва.

На 14 септември Путин съобщи, че е длъжен да се самоизолира заради случаи на коронавирус в неговото обкръжение. Путин е имунизиран срещу Covid-19. В средата на април той обяви, че е получил втората си доза ваксина срещу коронавируса и призова руснаците да последват примера му.

Афганистан на фокуса на ОДКС

Очаквано на днешната сесия на Съвета за колективна сигурност лидерите на страните от ОДКС ще обсъждат актуални въпроси на международната и регионалната сигурност. Един от най-важните въпроси ще бъде ситуацията в Афганистан и нейното въздействие върху сигурността на държавите в организацията, предаде ТАСС.

След срещата на върха се планира приемане на декларация, както и подписване на документи, свързани с поддържането на мира, осигуряване на дейността на войските на ОДКС и оборудване на колективните сили за бързо реагиране със съвременни оръжия, военна и специална техника и специални средства. Лидерите ще обмислят и бюджета на организацията за 2022 г.

Вчера срещата в Душанбе се проведе от външните министри, министрите на отбраната и секретарите на Съветите за сигурност на ОДКС. Те разгледаха дневния ред на предстоящата среща на високо равнище, обсъдиха военно-политическата ситуация в регионите на колективната сигурност и се спряха на ситуацията в Афганистан.

Ситуацията в Афганистан ще се превърне в една от централните теми на друго събитие - XX срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество. Срещата на лидерите на организацията ще се проведе в Душанбе на 17 септември, в която руският лидер също ще вземе участие чрез видеовръзка във връзка със самоизолацията след разкриване на случаите на COVID в неговия кръг.