С гласовете на ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт бюджетната комисия прие на второ четене закона, в който се залага и увеличаване от 1 януари 2015 г. на осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява.

Предложението гражданите да могат да избират дали да се осигуряват в НОИ или в частен пенсионен фонд, което засяга родените след 31 декември 1959 г., бе направено миналата седмица от министъра на финансите Владислав Горанов и включено в съвместния меморандум за пенсионната реформа между правителството и синдикатите.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова днес обясни, че всеки ще има право веднъж в живота си да избере дали вноските му да отиват в солидарния модел или към частен фонд.

Стоянова отбеляза, че в момента на пенсионните фондове се дават на тепсия вноските на онези лица, които не са избрали изрично къде да се осигуряват. Сега тези вноски ще отиват към НОИ.

"В частния пенсионен фонд вашите пари се набират по ваша индивидуална партида, което е и плюс, и минус. Плюсът е, че все пак това са вашите пари и вие бихте взели допълнителна пенсия точно от вашите пари. Минусът е в това, че ако там не се внасят редовно вноски, партидата ви вероятно ще бъде доста бедна откъм средства и в другия - солидарния модел, с който всички ние в момента със своите вноски плащаме пенсиите на настоящите пенсионери. Това е системата, която е в България и в цяла Европа", обясни Менда Стоянова.

"Разчети не могат да се правят по простата причина, че ние не знаем каква ще е волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото все пак това са две различни системи", коментира Стоянова, цитирана от БНР.

Когато един млад човек започне работа за първи път, той ще има право еднократно на избор дали да се осигурява за втора пенсия в НОИ, или в частен фонд в рамките на една година. Ако не направи този избор, служебно ще остане в НОИ.

Лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев заяви по-рано, че заложената промяна е демократична и необходима.

"Нека хората да избират. Ако аз искам да съм в пенсионен фонд, никой насила не може да ми каже отивай в НОИ. А ако искам в НОИ, защо да ме насилват да бъда в пенсионен фонд ", коментира Тренчев, цитиран от БТА.

По думите му работниците трябва да имат алтернатива да избират кой управлява по-добре парите им.

"Нека фондовете мотивират хората, те са мислещи същества и ще изберат по-доброто", заяви още Тренчев.

Социалните партньори от страна на бизнеса обаче се обявиха против промяната. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, сравни възможността за избор с национализация.

Иван Бойков от КРИБ заяви, че на база пенсионните фондове работи фондовата борса и изтеглянето на капитали от тях към НОИ ще се отрази зле на капиталовия пазар.
Димитър Бранков от БСК заяви, че се гласуват предложения, направени в последния момент без никакъв обществен дебат и затова предложи приемането на текстовете трябва да бъде отложено до 31 март следващата година.

Около предложението неясни остават и някои въпроси:
  • Трябва ли всички граждани с индивидуални партиди да препотвърдят участието си в частни фондове?
  • За прехвърлените вноски в НОИ ще има ли индивидуални партиди или ще влизат в общия бюджет?
  • По какъв начин ще се олихвяват тези вноски?
Осигуряването в НОИ също да бъде по капиталови схеми, а не на солидарния принцип - това предложи проф. Любомир Стефанов от УНСС, цитиран от "Фокус". Нека има състезание между НОИ и частните фондове кой ще управлява по-добре средствата на гражданите, родени след 31 декември 1959 година, добави той.

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб?