Вчера Българската стопанска камара обяви, че няма да признае меморандума, подписан от правителството и синдикатите за пенсионната реформа - възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена.

От следващата година ще се въведе принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.
Птредложението е направено от финансовия министър Владислав Горанов, каза по БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"И работодателите, подобно на синдикатите, могат да заплашат с протести след подписаното споразумение между правителство и синдикати, което спира пенсионната реформа", заяви днес пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

2/3 от членовете й подкрепят да има протест, но ще участват 1/3 от тях - това било повече от синдикалния протест.

Правителството и синдикатите се споразумяха, след като КНСБ организира хиляден протест преди няколко дни.

Според Велев, мярката за криминализиране на неплащането на осигуровки може да се изроди в преследване на неудобни конкуренти. Той обясни, че не възразяват срещу тази мярка, макар че я възприемат като популистка и мярка, която няма да доведе до нужния ефект. Велев коментира, че и в момента може да се преследва наказателно този, който укрива осигуровки.

Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира снощи, че бизнес организациите са разбрали от медиите за подписаното споразумение. Той каза, че това са сепаратистки действия, които поставят под въпрос ролята на тристранния диалог.

Днес той обясни пред "Фокус", че кабинетът се отказал от реформите под натиска на синдикатите и няма никакъв разум в решението да не се увеличи възрастта за пенсиониране от 1 януари 2015 г.

По думите му криминализирането на укриването на доходи е необходимо, но не и криминализиране на укриване на социални плащания.

„Когато в трудово-правните отношения са две страни и договорът е двустранен, то това не е задължение, а право - внасянето на осигуровки не е задължително. Има нужда от реформа в пенсионната система, но се отлага. Опитът на работа с правителствата през последните 20 г. показва, че ако не се стигне до реформи през първата година, то те въобще не се случват, затова е необходимо сега те да бъдат извършени”, допълни Данев.

Той беше категоричен, че увеличението на пенсиите с по 3 лева годишно не е решение.

Според Данев е необходима дългосрочна и спешна промяна.

АНКЕТА: Къде предпочитате да отива вноската ви от втория стълб на пенсионното осигуряване?