Изборът - НОИ или частен фонд, ще е еднократен

Предложението вноските за втора пенсия да се правят или към НОИ, или към частен пенсионен фонд бе прието от комисия в Закона за бюджета на ДОО.

Обратно в новината

Коментари - Изборът - НОИ или частен фонд, ще е еднократен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само едно нещо искам да припомня на всички, от миналата година. Имаше "мътен" кандидат--купувач на ПФ "Доверие". Разтърсете се малко, информацията я има навсякъде. Банката на Сергей Мастюгин искаше да го купи, обаче лицензът ѝ беше отнет. Нали се досещате за каква мафия става въпрос. Никога не знаете дали тези фондове няма да ги сполети съдбата на КТБ! Освен това промяната е пожелателна. Не си съгласен - не прехвърляш в НОИ. Явно доста мафия ще настъпят по ръцете с този закон и затова се плаща на тоз и онзи да квичи на урмяло.

Какво значение има дали ще се избере НОИ или частен фонд-само един ,подобен на КТБ.Ако не дай се Боже човек се разболее и мине през ТЕЛК ,МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА СИМУЛАНТ , А ТОВА ЛЕСНО СЕ ПРОВЕРЯВА ОТ ЗДРАВНА КАСА ПО КУПУВАНИТЕ ЛЕКАРСТВА И ОТ 2015 ИНВАЛИДИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ СОЦИАЛНАТА ПРИДОБИВКА ОТ 27,25 ЛЕВА.Трябва да има няколко пенсионни фонда ,може по подобие на Германия да има и към големи предприятия трети и всеки да има право да участва в тях докогато и колкото иска.

Под предлог че се реформира нещо се вършат поредните глупости във вреда на хората и в полза на държавата ! Да точно така - отдавна държавата работи срещу интересите на обикновенния човек! Но това е нормално като се има в предвид че идеята идва от Менда - данъчната!

Човек трябва да има право да избира неколкократно и не от 2 фонда.Това г-жа и г-да " демократите " -ченгета трябва да го разберат.Другото прилича на вербовка -или си с нас ,или скапваме не само теб ,но и родът ти. Това направиха след 9-ти.

Не мога да се начудя защо хората не са притеснени от това, че могат да избират веднъж! Това е кощунство, това е убиец на правата на хората! Трябва да могат да прехвърлят вноски, където си поискат и да им се водят по интервали от вреем със съответния принос! Им акомпютри измислени от миналия век насам и те могат прекрасно да смятат кой от кога до кога къде е внасял. Защо ще се женя за фонд?! Това е комунистическа простотия!

Изборът на пенсионен фонд ще става по принципа на руската рулетка, нямаш право да бъркаш.

.....Мелатонин Амброз -11,47....

Споровете са излишни. В рамките на един човешки живот минават инфлации, деноминации, смени на обществени строеве и пр. промени. Така, че внасянето на едни пари във фонд, било частен или държавен, не гарантира осигуряване на висока пенсия на старини.

България е загубила 25 милиарда долара в последните 10 години от незаконно изтичане на капитали и заема 33-то място в света от 145 държави.

Мисля, че ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО осигуряване в ЧАСТЕН ФОНД е "нон-сенс"! Помислете си само - държавата задължава гражданите си да плащат едни пари в частни фирми! Без да са сигурни кога и дали ще вземат нещо обратно. Мой близък беше буквално окраден от частен пенсионен фонд, защото се беше подлъгал да си направи допълнително пенсионно осигуряване. Ами не е ли по-лесно, по-пазарно и по-капиталистически да има само ДЪРЖАВНО-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО (НОИ) и ДОБРОВОЛНО осигуряване?

В случая става дума за парите, които се заделят задължително в УПФ, а не за допълнителното пенсионно осигуряване.

Ти въобще разбра ли какво съм написал? Остави "доброволното", само дадох пример. Не си разбрал, че задължението със закон да се влагат пари в частни фирми, гръмко именуващи се УПФ е "нон-сенс" и го няма никъде по света! По-добре е държавата да ме трепе директно (с данъци, осигуровки и други тям подобно измислици), а не да ме задължава със закон да храня едни безотговорни хрантутници (чиновниците от УПФ), които си возят дебелите задници в едни готини коли и...т.н. и когото се нагушат ще си вземат дърмите и ще ми се хилят от ... Бялград, например (като ЦВ=КТБ, например).

Изборът: да метнем ли един бой на политиците или по-сериозни мерки трябва, за да започнат да поемат отговорност, а не всеки път когато "яйцето" допре до дупето да прехвърлят отговорността на суверена.

Не съм съгласен моята партида в частен пенсонен фонд да отиде в НОИ и така солидарно да давам част от моята пенсия на мързеливи дегенерати и м....ли. Подкрепям Каролев.

Невменяемият убитак Пламен Димитров няма ли кой да го въдвори. Заедно с другия идЕот Тренчев. С 8% членуващи в двата им измислени синдиката, предимно в отрасли, които отдавна трябваше да бъдат приватизирани БДЖ и въглищарите, тъй като там се крадат наши пари от най-ниското ниво (машинистите с нафтата) до най-високото. Къде бяхте синдикални проститутки, докато предимно червените боклуци за 25 години окрадоха тези държавни дружества ? Убитака тренчев, кой ще го пита, защо подклажда война ? "Трябвало да има военен преврат ?" "Да дойдели полковниците?" Кога в тази държава ще има истинско управление, което да постави на мястото им подобни паразити ?

дали аз искам "втора" пенсия, след като и "първата " е под въпрос?! Т.е. искам ли да наливам в кофа без дъно и по първи и по втори пенсионен стълб - все измислици за наше "добро", но в крайна сметка хитро скроена схема за ограбване на българина с продължителност равна на осигурителния стаж - 35 и постоянно увеличаващи се години, а когато въпросният Обгрижван кандидат пенсионер се спомине, държавата милостиво му прибира пенсионната маса, която е натрупана в НОИ, частните фондове все още я изплащат защото е в изключително малки суми, на практика набраните средства не представляват към момента основание за пълното им ограбване. Какво ще се случи обаче, когато критичната маса застаряващо население застане извъднъж на линия за получаване на пенсии от втори стълб - айде на бас, че такива просто няма да има, защото собственикът на фонда услужливо ще си е бил камшикът извън страната и съответно прехвърлил или изтеглил парите на "заложниците" много преди това под напълно безучастния поглед на държавата или просто с нейното активно съдействие.

В сегашният и гербав вид, пенсионната "реформа" е нещо като порно клип с актинг персони Боко и Лилето Павлова, т.е. пълен отврат!

Бай Стояне, ама какъв е проблема, а!? ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗА "НАШЕ ДОБРО". Да не смяташ, че някога ще видиш парите от вноските си - слез на замята, бе. Извършват поредния пладнешки обир, а той филосовства. В Чий фонд ще постъпят тези пари. Какво в тази държава е както трябва. Плащай и трай, за да се чувстваш добре и продължавай да не се смяташ за подлога.

играят на борсата и са също така и инвестиционни посредници, както е известно - могат да печелят, но могат и да губят. Какво ме топли 2% доходност, при положение, че мога да си загубя всичките вноски в частния фонд. Трябва да има гарантиране на натрупаната пенсионна маса в частните фондове, другото е, играем играта на богатите - в смисъл правим ги още по-богати. Пример - Иво Прокопиев, който си е отпускал крупни заеми от спестяванията на доверениците си - т.е. хората , които си внасят в неговия фонд своите вноски по втория стълб. Истината е, че това е още една голяма измама и един балон, кой упражнява контрол по сметките на часните пенсионно осигурителни дружества?! КФН какви правомощия получава ли информация от БНБ за салдата по набирателните им сметки и дали те се равняват на получената информация от НАП по ДЗПО?! Всъщност едва ли някой прави подобна засечка и на края ще се получи нещо като КТБ

ГЕРБ и колицята им се стараят да изгонят и последните можещи българи от страната. Избора НОИ /мизерни пенсий за кратко/ и Частни фондове, които могат да бъдат източени от собсвениците им/КТБ/ не е избор а рекет. Да не говорим за непосилните възраст и осигурителен стаж, това си е направо безнадежно. ОСТАВКА за четриглавата ламя!

А - не, стой и им слугувай на тия и си плащай за удоволствието, да целуваш насраните им задници. Кой нармален ще стои да го чанчат, вместо да си гледа живота.

този тупак. тук в англя отмениха това,коет тои прави. залка картинка че и голиям спецялист. господин плюнчо

някой от коментиращите скоро да си е поглеждал справката от въпросният фонд? пи какво пише там на всяка ваша вноска удържат процент за обслужване и за какво за да ви вземат парите, е аз не желая да пълня гушите на олигарсите и пет пари не давам дали ще им се сринат борсовите книжа , магат да се нахранят с тях ако желаят, а и между другото те загубиха около 30% ако ли не и повече от парите вече по време на Кризата!....

ще се довериш на крадливото Видинско партийно секретарче. Тоя 1 лев не е изработил през живота си. Само на държавни, а вече и на европейски дотации. КНСБ са най-големия печеливш от всякакви европейски програми свързани със заетоста. Нещо да са направили по въпроса?

Сега вноската за пенсия на родените след 31.12.1959 г. в размер на 17.8% от осигурителен доход за III-та категория труд се разпределя така: 12.8% във фонд Пенсии (ФП, държавно осигуряване, разходопокривна система) и 5% в универсален пенсионен фонд (УПФ, частно осигуряване, капиталова система). Офертата към осигурените е да прехвърлят натрупаната досега сума в индивидуалната партида във фонд Пенсии и в бъдеще цялата вноска да отива във фонд Пенсии (разпределение 17.8%-ФП към 0%-УПФ), като за сметка на това осигурените лица, които приемат офертата, да получават след пенсионирането им пенсия само от фонд Пенсии. Добре, ако някой твърди, че офертата е изгодна, нека да даде възможност и за реципрочна операция който иска да намали вноската си във фонд Пенсии с 5% и съответно да увеличи вноската си в универсален пенсионен фонд със същия процент, т.е. осигурените лица да могат да изберат разпределение 7.8%-ФП към 10%-УПФ на вноската за пенсии. Ако такава възможност не бъде дадена, замислете се защо и сами преценете дали наистина офертата е изгодна.

За какви стратегии и изгоди говориш, докато ти съдират кожата от гърба. Мисленето няма да ти помогне и в този случай. Никой не изка от тебе да мислиш - искат да снсяш, внасяш, плащаш и както там ти харесва да го наречеш.

Е как да не му е кеф на човек да ви тегли една тлъста майна и ако още може да мърда да хване първия полет за някъде, за да се спаси от простаци и безбожници като вас. В скоро време ще доите само живи трупове, геронтофили скапани. Това простак да те управлява, не е лесна работа.

Не хващай за някъде ами да идем да ги избием гадините.

Ако не ги избием, те ще ни довършат. Силата ни е, в това, че сме много, а и по-умни. Не знам какво чакаме.

Голям избор, между фонд, който на 100% ще фалира и държава, която вече е фалирала. Ние не сме Европа, а издъхваме от данаци, вноски и такси. Защо не вземете полския модел и не направите всички удръжки равни на 5% от заплатата, вместо сегашните вноски, които ще станат една четвърт от нея, само здравната ни вноска е минимум 8% от заплатата. "Кравата", която доите е много дръглива и скоро ще спре да пуска млечице.

Майтапът е пълен! Не разбрахте ли , че НИКАКВИ ПЕНСИИ няма да получавате повече! Няма никакво значение дали се осигурявате или не! До 3 месеца ще фалират първо общините, после банките и накраят последният да РИТНЕ ШАЛТЕРА! Единствената надежда е Тиквата да успее да вземе поредният кредит и управляващата пасмина да не окраде всичко, но това ще е само отсрочна на финалът!

Много добре казано.

В УПФ от всяка вноска ми взимат по 4 процента, отделно през 2008 год. имаше отрицателна доходност от 38 процента, после още две години имаше по малка отрицателна доходност. Като сложа и таксите където ми събират за обслужване на парите ми то излиза, че парите ми намалят като седят там.

във фонд с по-висока доходност. На сайта на комисията за финансов надзор има информация от началото на осигуряването за УПФ, това че не сте в час си е ваша работа

Заради дървени философи като вас сме на това дередже. Къде ще се местите, бе. Навсякъде ще сте прецакани.

Втората пенсия е страхотно решение. Нещо като допълнителното доброволно- задължително здравно осигуряване, което внасям от години наред с абсолютно задължителното, но когато отида на лекар, плащам и от джоба си. Аз избирам за втора пенсия да се осигурявам в пенсионен фонд на КТБ, а в НОЙ, парите ми да се управляват от Боко и Чоко. Така, когато навърша 98 години и имам трудов стаж от 97 години и отдавна съм прах, ако въобще е останало нещо от вноските ми, внуците на Чоко и Боко, ще има какво да лапнат. А до тогава ще ходя на работа в тежко здравословно състояние, вероятно с проходилка и памперс. Мерси, да ви се връща. Честито и на частните работодатели. Пак изберете Боко и Чоко, за да видите как не е в Европа.

Значи можем да избираме банка, а къде да внасяме парите си за пенсия - не?

на нашия световноизвестен художник Алекс Калугеров и жена му./блиц Те нямат пенсии и съдбата им е жестока.И хубаво си помислете дали ще се осигурявате и къде.

на тепсия откраднаха вноските ни по дянково мааааа

Не си прав, само 100 милиона взеха!

Прибраха резерва на здравната каса, не на пенсионния фонд.

Ей сегичка са хвърлили око и на тези парици, зер друго вече не остана в държавицата - с трън да завъртиш, няма какво да закачиш. Нещата вече са до кокала, щото остана само възможността единия крадец да открадне от някой друг крадец....

Еййй, толкова години зор да се изгради нещичко от модерната световна пенсионна система, сега пак зор да се разсипе! Кога в тая държава като се сложи камък върху камък ще остане!

Ти избираш къде да се осигуряваш за пенсия. Никой не те задължава да избереш НОИ!

Колкото и малко да са парите по моята сметка, НЕ ИСКАМ ДА ХРАНТУТЯ МУРГАВИТЕ "БЪЛГАРИ" С ТЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!

Поредната тотална профанизация на ГЕРБ и простотия и лакомия!!!! Само се озъртат къде има готови пари и .. хайде да ги вземем, има в банките - дай 10% да вземем от лихвата, има пари в частните пенсионни фондове - дайте ги в НОИ ние да се разпореждаме с тях, ееее наглостта има ли граници???

Гърция фалира от пенсионната система, там са ставали нечувани неща. При това там е €. А българия е Вълчи дол.

Защо не трябва да има двоен стандарт за всеки човек. Задължителните вноски от частните пенсионни фондове не са гарантирани от държавата. Кой носи отговорност, когато този балон гръмне. Задължителните едностранни договори от частните пенсионни фондове са невалидни, защото тези договори са наложени единствено със сила и безусловна принуда (заробване). Задължителните и негарантирани от държавата вноски от частните пенсионни фондове се изземват и се пренасочват към единен задължителен държавен гарантиран пенсионнен фонд. Сегашната пенсионна система е неработеща за всеки гражданин и е в реален фалит, заради двойните стандарти. В момента около 60 % от парите за пенсии, не идват по линия на социалните осигуровки, а чрез бюджета. Фалитът е реален, следователно трябва да се изплащат пенсии с праг до 64 % от МРЗ за всеки пенсионер (единен стандарт). Задължителният единен държавен гарантиран пенсионнен фонд трябва да гарантира само минималната за живот пенсия от 64 % от МРЗ, при 60 навършени години и десет години реален трудов стаж за всеки човек (всеки е плащал пряко или непряко данък ДДС 20 % и данък горива (акциз и ддс) над 70 % цели 60 години), това е единен стандарт. Държавата трябва да гарантира единен пенсионнен стандарт за всеки гражданин. Сегашната несправедлива пенсионна система гарантира двойният стандарт. Разделя хората на първа, втора и трета категория труд, разделя мъже и жени, разделя с различни години, разделя с различен трудов стаж, разделя с частен и държавен пенсионнен фонд. И всичко това е гарантирано от политиците за сметка на някой друг или на нещо друго. Там където има двоен стандарт, там винаги има робство или фашизъм. Само единният стандарт за всеки човек е справедлив, само тогава няма робство, само тогава няма и фашизъм. Ако някой желае да получава по-висока пенсия и/или без да е навършил 60 години, негов е изборът да сключи двустранен индивидуален доброволен договор с частен пенсионнен фонд.

Тук въобще не става дума за пенсионни реформи. Правителството е под натиск да осигури със закон допълнителни приходи за частни чужди корпорации, криещи се под имена като частни пенсионни фондове. Вижте ситуацията в САЩ, милиони останаха без пенсии със срива на финансовата им система. Това го готвят и за нас.

Най-новата глупост на герб и некадърните им икономисти, с една едничка цел - да се напълни бюджета на НОИ, който пак да бъде ограбен по-подобие на здравната каса от Дянков преди!!!

Заплата или данък, но за К О Й. Задължителният данък (задължителните "осигуровки за пенсия" е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване. Затова реално е данък, а НЕ осигуровка) върху доходите е 36.5%. Задължителният за теб данък ДДС е 20% (всички стоки и услуги участва данък ДДС 20%). Задължителният за теб данък акциз ГОРИВА (всички стоки и услуги участват ГОРИВА, данък акциз горива е над 50%, данък ДДС горива е 20%, общо данък ГОРИВА е над 70%) е над 15%. Общо задължителните ВЗИМАНИЯ "данъци" НАЛОЖЕНИ върху всеки СЕГА са над 71.5%. На ВСЕКИ 100 "ваши" лева представителните политици Ви НАЛАГАТ "данък" безусловно ВЗИМАНЕ над 70 лева СЕГА, но те НЕ отиват в държавния бюджет и лични осигуровки за теб, а над половината от ТЕЗИ "данъци" ВЗИМАНИЯ се заграбват от шепа хора СЕГА, утре за теб няма да има НИЩО, то е заграбено СЕГА. Представителните политици ПРОДЪЛЖАВАТ да твърдят, че НЯМА пари СЕГА и ТРЯБВА да се взимат ОТНОВО заеми (да източват парите СЕГА, а друг да плаща утре). Задължителните ВЗИМАНИЯ "данъци" НАЛОЖЕНИ на всеки са над 70% и няма пари СЕГА за пенсии, здравеопазване и т.н., а трябват НОВИ заеми, трябват НОВИ данъци и трябват НОВИ закони. Ето това е ДОКАЗАН бандитизъм и паразитизъм НАЛОЖЕН върху теб СЕГА и УТРЕ от неподлежащи на контрол от гражданите представителни политици. Докато има частна държава в държавата, цялото безумие НАЛОЖЕНО върху теб ще се ПОВТАРЯ отново и отново.

Първият - "напъните и мечтата" на ДЯНКОФФФ да управлява и да се разпорежда със сребърния фонд. Слава богу, опазиха го. Мислещите икономисти и финансисти, профсъюзите... Второто - което НЕ УСПЯХА ДА ОПАЗЯТ бе резервния фонд на НЗОК. И ще ви припомня доводите на МЕНТАТА СТОЯНОВА от трибуната на парламента: "Ако похарчим парите за здраве, за ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, ЕВРОПА ЩЕ НИ НАКАЖЕ!"... И два милиарда заминаха в ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ... Вслушайте се в СЕГАШНИТЕ ДУМИ на МЕНТАТА.. Тя пак е председател на БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ... И вижте как ще бъде попълнена ДУПКАТА в бюджета на НОИ - в значителна част формирана от НЕВНАСЯНИТЕ ПАРИ ОТ САМАТА ДЪРЖАВА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ... С прибирането на ЕДНА ЧАСТ от СЕДЕМТЕ МИЛИАРДА ЛЕВА НАТРУПАНИ ОТ ВНОСКИ НА ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ... ДВА-ТРИ милиарда да се отклонят към НОИ и държавата си измива ръцете... С ПОТТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ... Срещу поредното голо обещание за в БЪДЕЩО НЕСЪСТОЯЛО СЕ ВРЕМЕ...

ДУПКАТА в бюджета на НОИ - в значителна част формирана от НЕВНАСЯНИТЕ ПАРИ ОТ САМАТА ДЪРЖАВА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ... С прибирането на ЕДНА ЧАСТ от СЕДЕМТЕ МИЛИАРДА ЛЕВА НАТРУПАНИ ОТ ВНОСКИ НА ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ... ДВА-ТРИ милиарда да се отклонят към НОИ и държавата си измива ръцете... С ПОТТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ... Срещу поредното голо обещание за в БЪДЕЩО НЕСЪСТОЯЛО СЕ ВРЕМЕ...

Трябва ли всички граждани с индивидуални партиди да препотвърдят участието си в частни фондове? - ДА За прехвърлените вноски в НОИ ще има ли индивидуални партиди или ще влизат в общия бюджет? - НЕ, НОИ е на разходопокривен принцип По какъв начин ще се олихвяват тези вноски? - НЕ СЕ ОЛИХВЯВАТ. ПЕНСИИТЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ СПОРЕД КОЕФИЦЕНТ, ЗАКОНОВО ОПРЕДЕЛЕН.

Каквото докопа НОИ го дава на сегашните пенсионери. И те не стигат. Докато частният фонд ако ти изкара печалба ще си я прибере обратно с комисионни и такси, а ако е на загуба то тя си е за тебе! Открийте разликите.

колко примамливо, колко сладко звучи, "избор", дайте сметките в лев:евро и гаранции, че няма да оберете бг. народ.

родителите на всички работиха гратис на НРБ, техните пенсии - в бедност, болести и едно огромно разочарование и СРАМ.

Винаги ме е кефило това, че след 89-та вече имахме право на "Избор", не че преди това нямахме.

Пенсионната система е във фалит. В момента около 60 % от парите за пенсии, не идват по линия на социалните осигуровки, а чрез бюджета се ВЗИМАТ от политическите ЛИДЕРИ чрез данъците. Заложената бомба в пенсионната система е ТАКАВА, че след около 8 год. представителните политици (ЛИДЕРИ) ще ТРЯБВА да взема кредити, за да МОГАТ да плащат пенсии. Засега над 6 млрд. на година е дефицитът. След 10 год. максимум ще останат да работят ОБЩО 800 хил., които трябва да изхранват 6.2 млн. Пенсионната система в България е КЛАСИЧЕСКА финансова пирамида, при която само ПЪРВИТЕ печелят. Има огромни групи от хора, които ПОЛЗВАТ "преференции". Има огромен брой служители на МО, МВР и МП, които РЕАЛНО работят или са работели в УСЛОВИЯТА на трета категория труд, а се пенсионират или са се пенсионирали на възрастта на кадрови войник или патрулиращ полицай. Необходимо е ДРАСТИЧНО намаляване на групите, които имат ПРАВО на ранно пенсиониране. Огромен е проблема с работещите в бюджетната сфера, чиито пенсии се ФИНАНСИРАТ от данъците на ОСТАНАЛИТЕ работещи. В момента в България има над 769 хил. души, на които им се дава заплати от бюджета, от тях над 430 хиляди лица са наети в държавният бюджет (над 130 хиляди лица са наети само в изпълнителната власт) и не генерират БВП, за разлика от останалите засега само 1.32 млн. работещи. Общо работещите в България засега са 2,09 млн. но след 10 год. максимум ще останат да работят ОБЩО 800 хил., които трябва да изхранват 6.2 млн. Това е почти пълен икономически, социален и политически ФАЛИТ сега, а само след 10 год. този ФАЛИТ ще е ПЪЛЕН.

Да си дадете парите на каквито и да са пенсионни фондове, НОИ и т.н. означава да възложите на лисицата да пази кокошарника.

да не си мислите, че ще дойде някой швейцарски финансист? нашите родители бяха обрани от НРБ, пенсионният фонд потъна по канали.

ще те обере и после ще ти каже, че още му дължиш! И австрийският и той така ще те обере. И Българският също.

Аз не чух нито един аргумент за това да можеш да мигрираш от частен фонд към НОИ, но не и обратното! Защо, питам аз! Не казвам, че трябва да си сменяш решението ежедневно, но и подобно закрепостяване ми мирише на...бррр, абе гадно мирише! Та, какви са мотивите за това, някои би ли ми казал?

Пет млрд как ти се виждат като мотив?

Защото огромни пари ще отидат в разпореждане на политиците.НОИ е общ кюп и няма лична партида. Частние фонфдове също не са сигурни, могат да се източат от собсвениците и да фалират.

...всичко в тази "държава" е един голям цирк! Някой съмнява ли се изобщо, че държавата - това е "официалното лице " на мафията у нас?? Всичко ограбиха, всичкоо, до стотинка! Никое правителство не е в състояние с подобни бюджети да съживи икономика и индустрия.Затова ни говорят за привличане на "инвеститори" и какви ли не икономически "хватки". Чудят се откъде да вземат пари. И тази "пенсионна" реформа е същия цирк с продължение....да се насочат все-повече пари към НОИ, за да може правителството да ги харчи.Цялото народно стопанство, всички активи станаха частна собственост на новоизлюпената едра буржоазия у нас.Факт.И затова тези, което "уж" са загрижени за обикновените хора се чудят откъде да издоят още пари. Защото на нищо не са способни - един лев дори да произведат. Отивам днес в банков клон да си видя спестовния влог - бях чул тревожни вести за намалени лихвени проценти.Познайте - от там ми казват с усмивка, че от септември тази година лихвения процент вече не е 2%, а 1%.И като се замисля си правя извода - случайно ли е, че банките намалиха лихвените проценти, точно когато КТБ фалира и се започна изплащане на влогове на вложители??? Защото банката е една от тези, които плащат на клиенти на КТБ. Значи простата сметка е - моите пари отиват за покриване на задължения на трето юридическо лице, без аз изобщо да съм поел или встъпил в дълга на този правен субект!С парите на хиляди хора, които ще получат на 31-во число по-нисък девидент се изплащат "солидарно" задълженията на КТБ.Това не е ли мафия??? Защо една банка да не фалира? Знаем защо.Това е само началото. Понеже парите от лихвите няма как да покрият всичко, се теглят милиарди нов държавен дълг.Който разбира се пак ние ще плащаме. И всичко това заради алчността на една върхушка.Ама ние, сме овчо племе, с болка го казвам.Търпим, сучем и прекланяме главица.Тъжно и жалко.

ВМЕСТО всеки да напише някава умна идея да се активизират ЖУРНАЛИСТИТЕ и да напишат с колко ще се повишат пенсиите ако всички започнат да си плащат . Не подценявам никого от ВАС НО Няма полза !

Кой държи частните пенсиони фондове?!

некои тарикати като мустака

В частен фонд, човек не се осигурява! Той си купува дялове от фонда. Така, като дойде време за пенсия се гледа дяловете му от фонда каква стойност имат и фонда му дава 2 опции или ти осребряваме всички дялове по сегашната стойност или ти даваме по еди колко си докато си заминеш. Чисто технически накрая може и да останете и с по-малко отколкото сте внесли през цялото време. Справка САЩ кризата. И кой ще гарантира, че този фонд ще го бъде следващите 30-ина години? Никой! 100% ва загуба във време, когато няма да можете да работите вече!

Частни пенсионни фондове= акули. Осигуряващи се= риба тон. Искате да ви изядат брутално? няма проблеми осигурявайте се в частни пенсионни фондове тогава!

Като ти харесва НОИ - осигурявай се там тогава. Всеки взема решение за себе си.

Нали не си мислиш, че НОИ прави нещо друго с тези пари? Внасят, инвестират в международните пенсионни фондове- абсолютно същото. Имаш право на избор ти е или да се самоубиеш или да те убием! Или НОИ или частен фонд.

ок, ама да има лев : евро изчисления, да се учат хората на евро математика. иначе е "връзване на тенекия". ще плащат в левове, а после тенекията?

Сега България е на валутен фонд, ами като влезе еврото? Та ето какво, преди да влезе еврото, хората на Запад смятаха около 2 год. двойно на хартия, в марка и в евро, същото е редно да бъде и у нас. Същият път. Всички вноски на хартия в лев и в евро.

Що за простотия! Значи можеш да се откажеш от съпруг и да избираш, Можеш да се откажеш от дете и да го оставиш на държавата поне 5 пъти и да си го взимаш. Можеш да се откажеш от гражданство и да се завърнеш пак , но от фонда не може. Намирисва ми на неофеодализъм...

Нещо като в Коза Ностра, влезнеш ли един път излизаш само напред с краката, има само една малка разлика, щото в Тикволенд немаш избор да влезнеш или да не влезнеш, просто щом се родиш, бам, и си вътре!

Ма и аз не съм съгласна с еднократен избор! До обяд искам в НОИ, от там до към чаено време в частен фонд, а след това осигуряването да е на свободна практика! Така и така средно се падат по 68 лева на човек месечно - като ги разджуркаме добре, барем станат по 2000 лева на месец до пенсия!