Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа писмо до организаторите на "София прайд", който тази година ще се състои на 9 юни, събота.

В него социалистката заяви:

"Благодаря за поканата към мен и към всички членове на нашия екип да се включим в София прайд 2018. Уважаваме различията. Считаме, че Конституцията и законите на Република България гарантират правата на ЛГБТИ хората и ги защитават от дискриминация. Очаквате всички членове на моя екип да се включат в събитието. Те са информирани за поканата и всеки ще реши сам дали да участва.

Що се отнася до обръщението Ви към мен, приемете уважението ми към ЛГБТИ хората, но разчитам, също така, на уважение към различното мнение. Моето е същото като на тези 75% българи, които цитирате в писмото си. Против съм еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца. Разбира се, това е лична позиция, която не ангажира никого другиго.

Ние сме против насилието и дискриминацията срещу всеки, включително и ЛГБТИ хората. Те са свободни да избират как да живеят живота си. Но опитите да се натрапват различията на едно общество, което не ги приема, ще има обратния ефект на очаквания от вас.

Що се отнася до призива Ви България като председател на Съвета на ЕС да заеме ясна политическа позиция по тези въпроси, моля да се обърнете към премиера г-н Бойко Борисов.

Пожелавам Ви да бъдете здрави!".

Преди два дни общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера настоя в писмо до вътрешния министър да забрани провеждането на гейпарада. Според него е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка и "са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти". Освен това той изтъкна, че 1200-1300 полицаи ще охраняват мероприятието, което ще струва над 160 000 лв. от бюджета на МВР.

"При толкова охрана от полицейски служители това означава, че има данни за заплаха за обществения ред", изтъкна още той.