Имаме съвпадения с КНСБ по идеите ни за данъчната политика и социалните въпроси, но не споделяме оценката им за бюджета на управляващите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след среща с КНСБ, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Преди да говоря за бюджета, бих искала да благодаря на КНСБ, на екипа на Пламен Димитров за високата оценка, която дадоха за "Визия за България", защото той е един стратегически документ, който стои над бюджет за една година. Благодаря - много професионално подходиха към оценката за визията", каза Нинова.

По отношение на бюджета, лидерът на БСП заяви, че с КНСБ са на едно мнение за промяна на данъчното облагане. "Ние предлагаме прогресивна скала с отмяна на плоския данък. Най-вече наблегнахме на данък дивидент. За нас е несправедливо доходите върху физическите лица по един начин да се облагат с 10%, а през данък дивидент да се изписват и да се плащат 5%. Обсъдихме различните варианти за по-справедливо данъчно облагане чрез различни скали на прогресия, или необлагаем минимум. На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите по този начин много изостават. Не могат да си позволят да живеят по този начин възрастните хора, каза лидерът на БСП.

По социалните теми имаме различия. Не приемаме, че това е най-добрият в социално отношение бюджет, след като 12 социални плащания са замразени и то най-вече свързани с демографската катастрофа, плащанията към майки за отглеждане на дете и т.н. Не споделяме оценката на КНСБ, че това е най-добрият бюджет за последните 10 години", каза Нинова.

Тя отчете, че в разходната част на бюджета за догодина има завишение, но въпросът на БСП е какъв е ефектът от това. "Как с тези разходи нещо ще се подобри в здравеопазването? Как с тези разходи ще има ефективен резултат за намаляване на неравенствата? С какво това помага? Напротив бюджетът за догодина увеличава неравенствата", допълни лидерът на БСП.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че срещата е била част от разговорите на Конфедерацията с парламентарно представените партии. Той отбеляза, че с БСП имат еднакво виждане за промяната в данъчната политика, но се разминават в оценката на разходните политики на бюджета, тъй като КНСБ смята, че бюджетът е най-добрият, който е правил премиерът Бойко Борисов. "Дали може да бъде по-добър, категорично може да бъде", допълни той.

Димитров обърна внимание, че КНСБ подкрепя данъка върху старите автомобили.

Нинова обаче повтори позицията на БСП, че ще искат оттегляне на предложението за данъка.