Бившият депутат от Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви днес създаването на нов политически проект вдясно - "Достойнството на един народ" (ДЕН).

На пресконференция в националния пресклуб на БТА той и колегите му от формацията представиха учредителната декларация. Другите участници в партията са Пеню Пенев, Виолета Донева, Ангел Диков, Филип Симеонов и Йордан Василев.

Снимка: БТА

Като основна цел на проекта той изтъкна постигането на достоен живот на хората в България, на основата на демокрация, върховенство на закона, пълноценно спазване на човешките права и свободи.

Сред мерките, с които тези цели ще бъдат изпълнени, от ДЕН поставиха на първо място промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, формиране на собствен бюджет, данъчна и инвестиционна политика в регионите, пълна финансова децентрализация. Приоритет са още осигуряване на честни избори, приемане на страната ни в Еврозоната, стимули и гаранции за развиване на свободна и конкурентна пазарна икономика.

"За нас достойнството е изключително важно. Бихме искали да направим така, че в България да се живее достойно - и децата, и младите, и предприемачите, и хората на културата, и ангажираните в производството, и пенсионерите, а това означава и достойно качество на живот", заяви Зеленогорски.

Той цитира изследване на "Фрийдъм хаус", според което през последните 16 години качеството на демокрация в България се влошава, а страната ни е със статут на "частично свободна" и на 111 място в света по свобода на медиите.

"Държавата ни е на първо място по корупция и бедност в ЕС, а по процент напуснали страната българи сме първи в света. По данни на Евростат близо половината от децата са застрашени от бедност, а родителите на повечето от тях са изцяло неграмотни. Под линията на бедността попадат 1,8 млн. българи", каза още бившият политик от СДС и "България на гражданите" на Меглена Кунева и екскмет на Плевен.

"Ръководени именно от ценностите и принципите на демократичните общества в света и осъзнавайки отговорността си пред българското общество, създаваме новия политически проект, като демократична политическа алтернатива, която да се противопостави на парламентарното статукво", посочи Зеленогорски.

 

"Искаме да изградим мост, а не да рушим мостове. Ще положим максимални усилия за окрупняване на дясната общност и се надяваме да създадем проект, който да гарантира едно голямо, монолитно присъствие в парламента. ДЕН няма за цел да води бащина дружина, а цялата демократична общност да бъде заедно. Когато тръгнеш да събаряш империя, всички трябва да бъдат под знамената и ще бъдат", каза още Найден Зеленогорски.

През септември миналата година той и още трима членове на националното ръководство на ДБГ напуснаха партията. Причина за това стана подкрепата, която Меглена Кунева даде за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Тогава четиримата отцепници обявиха, че ще правят нов политически проект и подкрепиха кандидата на "Демократична България" архитект Борислав Игнатов.