Военнослужещите от въоръжените сили при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет, съвместно и/или координирано с други органи може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.

Това реши парламентът с одобрени на второ четене текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено у нас на 13 март.

Военнослужещите ще имат право също да извършват проверки за установяване самоличността на лице.

Ще могат да ограничават до пристигане на служителите на МВР придвижването на лице, за което има данни, че е отказало или не изпълнява противоепидемичните мерки и мерките за задължителна изолация.

Военните ще имат правомощие да спират превозни средства до пристигане на МВР; да ограничават придвижването на лица и превозни средства на контролно-пропускателен пункт. Те ще могат да използват физическа сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо.

Със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната срокът на командировка на военни по член от закона за отбраната може да се удължи без тяхно съгласие до отмяна на извънредното положение.

Защо БСП са против промените

ПГ на БСП поиска текстовете да се оттеглят. Правомощията на армията са уредени в Закона за отбраната, обясни Иван Иванов. На практика казвате, че НС става излишно и трябва да се затвори, коментира той.

Искате да изключим армията от обезпечаване сигурността на хората. Ако се окаже, че в НС сме заразени и трябва да останем под карантина, нали гражданите трябва да бъдат сигурни, че наложените мерки ще се спазват, отговори му Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти".

Вирус не може да се пребори с автомат, няма нужда от подобни параноични действия, те създават обратен ефект, изтъкна Крум Зарков (БСП). По думите му, изкарването на военните милитаризира една и в момента трудна ситуация.

Става дума за правна възможност, докато е в сила извънредното положение, а не за постоянен ангажимент, разясни Красимир Ципов (ГЕРБ).

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов обясни, че идеята е армията да се използва като инструмент, ако се наложи, при такава извънредна ситуация. Дава се право на МС кога може и при какви условия да реши какви задачи да възложи на военните в условията на този закон, подчерта той.

Милен Михов (ОП) припомни, че армията и въоръжените сили имат активна роля в борбата с кризата. Военно-транспортната авиация изпълни няколко операции по евакуиране на българи от заразени райони, ВМА е стожерът на медицинската група, на действията срещу заразата, подчерта той. Не приемам, че българският войник на улицата плаши хората, той внушава сигурност, категоричен е депутатът.

Как се намесва армията в други страни

Германската армия се подготвя да окаже помощ. Военни вече бяха разположени на магистрали, водещи към границата с Полша, за да помогнат на доброволците от Червения кръст. На 19 март полската гранична охрана пресметна, че времето за чакане на магистрали А12 и А4 при Гьорлиц стига до шест часа. Армията е мобилизирана и са осъществени контакти със стотици резервисти.

Армията патрулира на много места в Испания, за да следи за изпълнението на ограничителните мерки. Агенциите разпространиха снимки на войници по улиците на Палма де Майорка, където следят изпълняват ли се ограничителните мерки. Особено след като правителството издаде заповед всички хотели в страната да затворят.

Властите на най-пострадалия район в Италия - Ломбардия, призоваха армията да се намеси, за да помогне за налагане на ограниченията за придвижване и работа. В силно засегнатия от епидемията град Бергамо камиони на армията извозват ковчези до крематориумите в други населени места. В Кампания (Южна Италия) бе дадена зелена светлина армията да се намесва при проверките за спазването на разпоредбите на властите за карантинните мерки.

Около 20 000 британски войници са в готовност да се включат в мерките срещу вируса.

Във Франция армията се притече на помощ на претоварените болници в източната част на страната.

Правителството на Швейцария обяви извънредно положение до 19 април и забрани всякакви обществени и частни събирания с изключения на погребенията. За спазване на мярката са мобилизирани 8000 войници.

Унгария ще разположи специални сили, които да наблюдават по време на епидемията работата на 140 държавни компании, осигуряващи ключови услуги. Новосъздадените сили, съставени от войници, полицаи и спасители, ще дават редовен отчет за дейността на компаниите на министерството на отбраната.

Сръбската армия ще охранява граничните пунктове и над 10 лагера за нелегални имигранти от Азия и Близкия изток. Военни ще охраняват заедно с полицията и важни за държавата обекти.

Същото обявиха, че ще правят и хърватската армия и северномакедонската.

Руската "армия е готова да стане основното средство за борба с коронавируса" в страната, написа "Независимая газета".

Министерството на отбраната на Турция публикува снимки, показващи патрулиращи по граничните райони войници в защитни облекла и на войници, на които се проверява температурата.

Йорданската армия изолира столицата Аман от останалата част от страната с 10-милионно население. Военни контролно-пропусквателни пунктове на главните подстъпи на столицата с население от повече от 3 милиона започнаха да налагат забрана, която позволява единствено пропускане на превозни средства със стоки от първа необходимост или на хора от други провинции, които пътуват по работа.