В неделя в "Сънди таймс" публикува документ според който Великобритания ще бъде засегната от "недостиг на гориво, храни и лекарства, ако напусне Европейския съюз без споразумение, а също така е заплашена от нарушаване на работата на пристанищата и твърда граница с Ирландия". Това показват документи на британското правителство /т .нар. "Операция Yellowhammer"/.

Нейно превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас от 2015 година, коментира пред БНР прогнозите, оповестени в изданието, които говорят за забавяния на трафика под Ла Манша заради митнически проверки, връщане на твърдата граница между Северна Ирландия и Ирландия, поскъпване на лекарствата, горивата и т.н.

"Това, което докладва "Сънди таймс", отразява сегашната, актуалната работа на британското правителство по въпроса за споразумението и трябва да ви кажа, че много внимателно и прецизно се разглеждат всички аспекти, не само на търговията, но и на всичко останало, за да сме сигурни, че действаме по начин, който може да бъде предсказуем. Естествено, че никой не знае точно какви условия ще се появят, но ние бихме искали да предотвратим всеки възможен лош резултат, защото действително това, което е необходимо, е да консултираме и бизнеса, и хората за това как да действат. Освен това е необходимо едно вторично законодателство, което да обвие в правилна рамка всичко, което ще се прави".

Посланик Хопкинс не очаква обрат по темата "Брекзит" заради проучването на в. "Индипендънт", че само 34% искат премиерът Джонсън да осъществи Брекзит без споразумение на 31 октомври, а 49% го призовават или да отложи, или изцяло да отмени Брекзит, или да проведе нов референдум по темата:

"Нашето правителство, което сега е оглавявано от Борис Джонсън, много ясно подчерта, че на 31 октомври ние напускаме, излизаме от Европейския съюз със или без сделка. Естествено, че е за предпочитане да го напуснем със сделка, но смятаме, че това е един въпрос, който трае вече доста дълго време".

На 23 юли се навършиха 140 години дипломатически отношения между България и Великобритания. На въпрос дали дипломатическата история ще има значение за това какво ще се случи с правата на българските граждани във Великобритания след Брекзит, посланик Хопкинс коментира:

"Наистина имаме задълбочени и много богати отношения. С удоволствие заявявам, че можем да допринесем за тяхното за укрепване, затвърждаване, задълбочаване и обогатяване, независимо от това дали сме в Брюксел или не. Ние искаме българите да останат и много сериозно държим на това. В момента се работи върху една схема, според която всички българи, които са се възползвали от тази схема за начина на оставане, могат да продължават да използват положението. Искаме българите да дойдат, защото всяка година много от тях, които идват, имат някакъв принос. Бихме искали тази тенденция да продължи и през 2020-2021 г. Работим много сериозно с българските си колеги (за правата на британските граждани у нас - б.р.) и те въведоха едно законодателство, по силата на което британските граждани могат да се радват на същите права и същото положение. Ние сме много доволни, защото това е едно взаимно споразумение на огледални отношения".

Продължава разследването на отравянето на Емилиян Гебрев, в което през февруари беше оповестено, че се включва британски екип, изтъкна посланикът. Относно хакерската атака над НАП тя заяви:

"Едно от нещата, с които се занимаваме, е да оказваме подкрепа всяка държава да решава такива проблеми от своя собствена гледна точка. Напълно разчитаме на нашите български колеги. Също така те могат напълно да разчитат на нашата помощ по отношение на експертизата и на възможностите, с които можем да им окажем помощ. България не е единствената страна, в която инфраструктурата е заплашена и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем тази заплаха да не излезе и, примерно, да заплашва и нашите граждани".

Великобритания оценява реакциите на България по случая Скрипал, каза дипломатът и изтъкна че София "много сериозно подкрепи действията на Хагската организация за забрана на химическите оръжия. За да можем да продължим в същата посока, ние се нуждаехме от тази подкрепа. Да не говорим, че България подкрепи и санкциите на Обединените нации в случая с Русия".

Относно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, посланик Хопкинс коментира:

"Това е вътрешен въпрос на България. Аз съм се запознала с господин Гешев. От моите оперативни колеги знам, че ние много добре работим с господин Гешев, особено при криминални случаи".

Преди да стане първата жена-посланик на Великобритания в София, н. пр. Ема Хопкинс е ръководила кампанията на британското правителство за спиране на сексуалното насилие във военни зони. Тя коментира първата Световната конференция за свободата на медиите, която се проведе в Лондон неотдавна:

"Нашата позиция е, че за демокрацията свободата на медиите е от критична важност. Това означава, че и правителствата, и индивидите, и бизнесът трябва да въздействат, за да осигурят това".