Част от хората, недоволни от управляващата коалиция, бяха в храма "Св. Александър Невски", където се отслужи общ молебен за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ. Молебенът бе оглавен от председателя на църковното настоятелство при катедралния храм Тивериополския епископ Тихон. По-рано патриарх Неофит се помоли в Русе за обществен мир.

След молебена в столицата присъстващите протестиращи се включиха в общото традиционно шествие, започнало от Министерски съвет и продължило до Народното събрание. Видимо демонстрантите бяха малко на брой (около 200 души), но увериха, че ще продължат по-масово протестите през септември.

Някои от демонстрантите в София бяха издигнали лозунги, които гласяха: „Орешарски, идвам за оставката”, „Отлитайте и не се връщайте”, „Оставка сега”, „Оставка веднага, наглеци”, „Мафията замени калинките с търтеи”, „Когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат?” Един от протестиращите носеше карикатура на Пламен Орешарски, като под краката му беше надписано: „Оставка” и „Нестинарски Орешарски танци”.

Поп каза молитвата „Отче наш” по мегафон. Около него се бяха събрали по-голямата част от протестиращите. Част от демонстрантите се редуваха да свирят на пианото пред паметника на Цар Освободител за поредна вечер.

"Протестна мрежа" от "комуникатори"


Активни участници в протестите ще обявят в сряда своите говорители. "Протестната мрежа от комуникатори" няма да води преговори с правителството, нито ще говори от името на всички протестиращи, уточнява noresharski.com. Идеята е създаване на обща среща и улесняване комуникацията между протестни групи. "Комуникаторите" ще огласяват и важни за обществото проблеми.

Протестът в Евксиноград - без позволение

И тази вечер десетки хора се събраха пред депутатската резиденция "Евксиноград". Демонстрацията обаче не бе разрешена от общинската администрация, поради което продължи за кратко и до 20 часа бе приключила. Полицаите и журналистите бяха повече от протестиращите, допълни БГНЕС.

Походът срещу правителството

С аплодисменти и викове „оставка" недоволни от властта пловдивчани посрещнаха 7-те участници в похода срещу правителството на Орешарски.

В сряда ще потеглят към следващия град от протестния поход. Те призоваха пловдивчани да бъдат съпричастни към тях и да се включат в похода поне до следващия град. Като добри домакини протестиращи в Пловдив почерпиха участниците в похода с вода, бира и айран, както и различни лакомства.

Очаква се "Орешарски марш" да достигне Варна около 13-14 август.

Рехави протести имаше и в Бургас, и в Смолян.

Защитниците на властимащите

Пореден протест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски се проведе привечер в столицата пред НДК. Продължава събирането на подписи в защита на кабинета и за искане на оставката на президента.

Защитниците на управляващите тръгват също из страната, за да огласят и в други градове своите искания. Получили са покани от 11 общини.

По обяд част от привържениците на кабинета се включиха в протест с искане за референдум за "Софийска вода".



Вижте вашите снимки от протестите

Изпратете ваша снимка за уличното недоволство