В края на миналата година мнозинството от ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) отхвърли искане на ВМРО и БСП за референдум дали да се прекрати концесията на Столичната община със "Софийска вода", собственост на френската "Веолия".

Миналия четвъртък Административният съд на София отмени решение на СОС, с което отказа насрочването на референдум. Съдът даде едномесечен срок на съвета да преразгледа решението си за отхвърляне.

Ако бъде одобрено решението за народно допитване, то трябва да се проведе в срок от 45 дни от тази дата - на 20 октомври, 27 октомври или на 3-ти ноември, изчисляват организаторите.

Сред протестиращите, недоволни и от високата цена на водата и искането на концесионера за ново увеличение, днес имаше общински съветници от БСП, предадоха БГНЕС и БТА.

"От самото начало твърдяхме, че тази концесия с нищо няма да реши проблемите с водоснабдяването, даже може да ги задълбочи и през годините се оказа точно това", каза общинският съветник от БСП Николай Белалов.

Депутатът от БСП Георги Цветков обясни, че цената е увеличена 4 пъти, не са намалели загубите, от миналогодишния и по-миналогодишния отчет се вижда, че не са взети необходимия брой проби, а "от малкото взети проби - 18% показват негодно качество".
Според него решението на Административния съд означава автоматично провеждането на референдум.

След протеста председателят на СОС Елен Герджиков каза пред журналисти, че не може да се каже с точност какви ще са последиците от прекратяване на концесията, предаде "Фокус".
Преди дни той коментира, че е реална опасността, ако общината прекрати едностранно концесията, да бъде осъдена да плаща неустойки между 400 милиона и 1 млрд. лв.

Ще се отиде на арбитражен съд не в България. Когато е сключван договорът, не е описано, че той може да се прекрати чрез референдум", обясни днес той и добави, че ще се изпълни стриктно решението на Административния съд.

Заседанието на СОС дали да има референдум или не ще е на 5 септември.

Герджиков посочи, че прекратяването на договора може да стане при две възможности.
Едната е да има наложени наказателни постановления от ДКЕВР, които обаче са издържали в съда.

Другата възможност - прекратяването на концесията да се защити в Арбитражния съд е да е налице 75% неизпълнение на договора със "Софийска вода".

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза след среща с протестиращи, че трябва да се има предвид какво означава прекратяване на концесията.
По думите й трябва да се обсъдят икономическите и финансовите анализи, за да е ясно какъв ще бъде ефектът от евентуално прекратяване на концесията.
Общината била готова да представи всички необходими становища по случая.

Тя изтъкна, че ако концесията се прекрати едностранно от Столичната община, концесионерът ще си потърси правата в Арбитражния съд във Виена и общината трябва да заплати огромни неустойки.

По думите й, прекратяването на концесията не означава, че софиянци няма да си плащат водата.

„Много се спекулира с тази тема. Договорът е сключен през 1999 г. Договорът е бил крайно неизгоден за общината. Трябва да се увеличат възможностите за контрол на дружеството. Цената на водата се определя от ДКЕВР, не от общината. Много от информацията на гражданите, с които се срещнах, не е пълна”, обясни Фандъкова.

От "Софийска вода" вече коментираха, че в договора за концесия няма клауза, която да допуска прекратяване на споразумението чрез референдум.
В случай, че договорът бъде прекратен едностранно и без основание, неустойките ще бъдат значителни за Столичната община и софиянци, добавиха оттам.

Да има ли референдум за концесията на "Софийска вода"? - анкета