Партиархът е и временно управляващ на Русенската епархия.

По време на литургията той призова за духовно обединение и благопреуспяване на българския народ, предаде БТА.

Патриарх Неофит отправи молитва Бог да даде разум за обществен мир, за да се запази народът и отечеството от размирици, крамоли, несъгласия и насилие.

"Милостиви Боже, съзнаваме какво велико благо и какво съкровище е праведният и желан мир между нас, които принадлежим на един и същ народ, защото без този мир, който от Теб идва, не може да има никакво добро, никакво благополучие и надежда, а само - гибел", каза Негово светейшество.

След светата литургия патриарх Неофит отслужи панихида за упокоение душата на приснопаметния патриарх Максим, от чиято кончина се навършват 9 месеца.

Молебен за духовно единение на нацията бе отслужен и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София от 18.30 ч.
Молебенът бе оглавен от председателя на църковното настоятелство при катедралния храм епископ Тихон.
Протестиращите срещу кабинета “Орешарски” присъстваха първо на молебена, а след това участваха в поредното си 54-то шествие срещу кабинета.

Поверията

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. 

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.


За църковния празник