Българският народ е трудолюбив и когато си честен с него, той не очаква чудеса да се случат от днес за утре. През миналото лято полицията не допусна размирици и си свърши работата. Подадох оставка, за да предотвратя обвиненията срещу колегите. Това заяви в интервю пред Dir.bg Младен Маринов, бивш министър на МВР и кандидат депутат от ГЕРБ. Той разказва още защо се е съгласил да влезе отново като водач в листата на партията, опровергава с факти твърденията, че е станал министър с подкрепата на ДПС, говори как ще реши, ако бъде избран за депутат, проблемите на хората от Софийска област и какво ще направи ГЕРБ за борба с корупцията. 

- Г-н Маринов, очаквахте ли да оглавите листа на ГЕРБ, след като преди това се наложи да напуснете МВР?

- Когато миналото лято подадох оставка и напуснах МВР, имах нужда от почивка и да преосмисля важните неща в живота. Причината бе, че над 30 години бях в системата на МВР. Преминах всички стъпала в тази система - от редови полицейски патрул на улицата до най-високата професионална позиция - тази на главния секретар. После, когато бях избран от парламента за министър, дори и като част от политическото ръководството на министерството, пак останах в системата. Така че през лятото на миналата година за първи път реално се озовах в ролята на ченге, излязло в пенсия. Допълнително се разболях от COVID-19 и някак, съвсем естествено, през времето, в което бях в изолация и под карантина, се подготвих за промяната в живота ми.

После дойде поканата за разговор от премиера и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. От него разбрах, че членове на партията от цялата страна са ме номинирали за кандидат за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ. За мен всички тези номинации бяха признание за свършената работа от екипа ми - първо като главен секретар, а после и като министър на вътрешните работи, през целия управленски мандат на третия кабинет на Бойко Борисов. В този смисъл, решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да оглавя листата в София-област и да бъда втори в Ловеч - региона, в който е родната ми Ябланица, не ме изненада. И отговорът на Вашия въпрос е, че - да, след разговора ми с премиера Борисов очаквах да бъда издигнат за кандидат за депутат, но не знаех какво ще бъде окончателното решение на Изпълнителната комисия.

Снимка: Булфото

- Как приехте отправените обвинения през юли 2020 година за връзки с ДПС? Промени ли се животът ви тогава и чувствате ли се сега реабилитиран?

- Краткият отговор на този въпрос е в протокола на Народното събрание от деня, в който през септември 2018 г. бях избран за министър на вътрешните работи. Според резултатите от вота, за моята кандидатура са гласували 126 народни представители от ГЕРБ, "Обединение патриоти" и "Воля". Срещу мен са гласували всички депутати от ДПС, както и тези от БСП. Та, това са връзките ми с ДПС. Мисля си, че са напълно ясни.

По темата с реабилитирането, не мисля, че тази дума е съвсем точна. Не съм бил наказван от когото и да било, за да се нуждая от реабилитация. Причината една особено креслива, но малобройна групичка, да ми лепи етикети за връзки с политически партии е много проста. Както през юли край Росенец, така и по време на протестите в София българската полиция успя да запази гражданския мир. Полицаите не позволиха на различни групи екстремисти да нахлуят било в частна собственост, предизвиквайки етническо напрежение, било в държавни институции, причинявайки вандалски щети като тези, на които станахме свидетели при щурма на Капитолия във Вашингтон, например. У нас тези щети се ограничиха само до фасадите на някои институции, сред които беше и централната сграда на МВР.

Край Росенец ситуацията бе изключително взривоопасна заради агресивното поведение на определени групи лица. Тяхната цел не бе да протестират мирно, а да търсят безредици и сблъсъци с полицията и симпатизантите на ДПС. Ако бяхме допуснали подобен сблъсък, протестът рискуваше да бъде окървавен, а последиците за етническия мир в страната щяха да бъдат дългосрочни. Тогава полицията и нейните ръководители на всички нива си свършихме работата, което озлоби срещу нас определен кръг политически лица, особено гръмогласни по медиите. Това пък предизвика и реакцията на партийните активисти на ГЕРБ. За да намаля общото напрежение и натиска срещу правителството, поех политическа отговорност и подадох оставка. В следващите месеци стана пределно ясно, че тогава сме били обект на агресивна медийна кампания докато просто сме си вършели работата - както при Росенец, така и в София, когато полицаите не само охраняваха институциите и техните представители, но на 2 септември станаха и обект на груба агресия, заплашваща живота им.

Категоричен съм, че през цялото лято на миналата година полицията не допусна размирици и си свърши работата, както трябва. Нямаше полицейски грешки нито по време на антиправителствените протести, нито при охраната на Росенец. Аз напуснах, защото не исках да има обвинения към колегите. Приех да поема отговорността и да подам оставка.

Снимка: ГЕРБ

- Вие сте водач от гражданската квота на ГЕРБ на листата на коалицията ГЕРБ-СДС за 26 МИР - София област. Какви са най-спешните за решаване проблеми на региона?

- Българският народ е трудолюбив и когато си честен с него, той не очаква чудеса да се случат от днес за утре. През седмицата, в която успях да направя първата си обиколка из региона на София-област, си поставих една задача - да слушам много внимателно. Хората искат прости, човешки неща, които са напълно нормални за бита ни в XXI век. Те очакват от политиците да имат добри пътища, да имат чиста и качествена вода в домовете си. Това са неща, които нито са капризи, нито са претенции. Агенция "Пътна инфраструктура" и общините по места отделят ресурс, за да осигурят по-добра достъпност до населените места. Даваме си сметка, че свързаността е много важна и наистина се полагат огромни усилия всяка година стотици километри пътища да бъдат рехабилитирани или изградени. Наличието им ще позволи на хората да си живеят в родните домове и в същото време, по бърз и безопасен начин, да стигат до своята работа. Дори в пандемията от COVID-19 кабинетът на Борисов не спря изпълнението на този свой ангажимент.

За съжаление, 10 години не стигат, за да се компенсира огромното пренебрежение към ВиК-сектора през времето на прехода. В последните 4 години правителството рязко смени подхода към този сектор и създаде специално дружество, чиято цел е да работи за подобряване на водната инфраструктура. Но, за да се навакса изоставането, са необходими над 10 милиарда лева. Ресурс, който не може да бъде отделен в рамките на една календарна година. Въпреки това правителствата на премиера Борисов с помощта на средствата от европейската солидарност направиха много за изграждането на пречиствателни станции както за питейни, така и за отпадни води. В много градове бяха реализирани проектите за изграждане на воден цикъл. Подновиха се и програмите за изграждане на язовири за питейни води. Този процес ще продължи в следващите години като моите усилия ще бъдат в посоката това да се случи и в общините от региона на София-област.

Вярвам, че това са приоритетните сектори и инвестициите в тях трябва да продължат, за да подобрим живота на хората.

- С какво може да допринесете за региона, ако бъдете избран? Какви са вашите цели в политиката?

- Професионалната ми кариера беше подчинена изцяло в служба на обществото - гарантирането и опазването на реда, сигурността и спокойствието на хората. Това е професия, която винаги ще бъде в мен и ще мога да помагам с опита си на по-младите колеги. Но вече от позицията на народен представител, ако, разбира се, получа доверието на избирателите от София-област.

Спокойствието и сигурността на хората винаги ще бъдат на дневен ред. Искам качеството на живот не само в региона, но и в страната да се подобрява. Затова ще се постарая да дам цялата си енергия, за да бъдат хората спокойни и сигурни, че законодателят и държавата са с тях.

Вече ви споменах какви са основните искания, които чух по време на срещите си, и ще положа всички усилия, за да разреша тези проблеми.

- Какво все още не е направено за справяне с корупцията и престъпността в България?

- Винаги има какво още да се желае за подобряване на борбата с корупцията и престъпността. Но по отношение на преодоляването на тези проблеми страната ни е направила сериозни стъпки, което личи и от края на мониторинговите доклади на Европейската комисия за България.

Въпреки това в нашата предизборна платформа е предвидено разработването на принципно нова концепция за борба с корупцията и на нов антикорупционен кодекс.

Що се отнася до престъпността, то за 4-годишния период на мандата се наблюдава трайна тенденция към намаляването й, включително и на т. нар. "битова престъпност". Постигнахме устойчива тенденция на намаляване на убийствата, кражбите, грабежите и посегателствата спрямо моторните превозни средства. В същото време се увеличи разкриваемостта на тези престъпления. В тясно взаимодействие с прокуратурата ликвидирахме телефонните измами, които тормозеха много възрастни хора в страната. Чувствително намалихме и случаите на насилие над възрастни хора в малките населени места.

Тези добри резултати се дължат на мобилните полицейски екипи и на близо 2000 нови полицаи, които, както обещахме през 2017 година, бяха назначени само през първите 2 години на мандата в малките и средно големи населени места.

През същия период се наблюдава и намаление на убийствата и увеличаване на тяхната разкриваемост. Броят на регистрираните убийства намаля с повече от 30% като през 2017 г., 2019 г. и 2020 г. бяха разкрити всички убийства с изключение на едно.

Снимка: Булфото

- Ще попречи ли коронавирусът на избирателната активност?

- За една година се научихме да живеем с тази пандемия и се надявам с напредването на ваксинацията да си върнем нормалния живот. След една година знаем много повече как да се пазим, как да спазваме дистанция и да се грижим не само за самите нас, но и за нашите близки. Вярвам, че ако хората имат желание да гласуват, ще отидат и ще го направят.

Важно е да гласуваме, за да може утре да изискваме от избраниците ни да управляват като изпълняват предизборните си обещания. И аз призовавам хората да имат активна гражданска позиция, ако искат да имаме гражданско общество, а не просто критикари.

 

Агитационен материал на ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление.