Министърът на земеделието Румен Порожанов предлага такса "Градушка" да плащат не само фермерите, но и шофьорите.

Идеята е да се създаде ново предприятие за борба с градушките. То ще пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети. Целта е да се пазят от градушките автомобилите и домовете на хората, предаде Нова телевизия.

Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите.

"Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката "Автокаско", което е около 5-6 млн. лв. годишно", предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от "Автокаско" да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки.

Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците от Автокаското и поискаха да се въведе задължителна застраховка "Нива" за фермерите. Ресорният министър обаче категорично се противопостави на тази идея, а фермерите са съгласни да плащат, за да бъдат защитени. Против са онези, които вече са инвестирали хиляди, за да изградят съоръжения против градушките.

Само една четвърт от територията на България в момента е защитена от градушки. Затова всяка година хиляди земеделски производители търпят загуби за милиони.