"Днес всеки десети служител в администрацията е служител на бившата Държавна сигурност (ДС). Те са навсякъде около нас", заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференцията по повод четири години от встъпването си в длъжност.

По данни на Плевнелиев в институциите има 10 800 души, свързани с бившите служби. Това, по думите му, оказва влияние върху обществото.

"Преходът беше подменен. Политическата номенклатура от преди 1989г. се прероди", каза държавният глава.

Той подчерта, че е бил последователен в отношението си към ДС и напомни, че от началото на мандата си е отказал да изпраща като посланици служители на комунистическите тайни служби.

Плевнелиев декларира, че ще работи до последно за това всички досиета да бъдат публикувани, за да бъдат осветлени агентите докрай.

В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия, заяви още  президентът.  След като български политици говорят толкова много за върховенство на закона, имат ли смелостта да посочат кой нарушава принципа на върховенството на закона, попита президентът, в отговор на въпрос.

Плевнелиев припомни принципните си позиции срещу олигархията в България.

"Питам кой политик какво точно е свършил срещу олигархията. В тази държава всички декларираме, че сме за социалноотговорна икономика и сме против олигархичната икономика. И кой какво направи против олигархията", попита президентът и допълни, че не по думите, а по делата ще се познае кой какъв е.

Росен Плевнелиев заяви, че най-силната мярка срещу българската олигархия беше взета от служебното правителство на Марин Райков, което въведе правила за прозрачност и управление на публичните средства в банковите институции. Това, че се "срути" олигархичната банка на България, може би има първопричини и в отговорните действия на едно смело служебно правителство, каза президентът.

Няма да спра да изисквам от отговорните институции да не позволят поредно ограбване на българския народ чрез аферата КТБ“, заяви президентът, като допълни, че не е доволен от постигнатото до момента по разследването на фалита на банката.

„Многократно призовах да се стигне до край - до всеки лев, до всеки актив и да се гарантира пълна прозрачност на този процес, като не допуснем досиетата КТБ да се превърнат в механизъм за политически шантаж и задкулисно влияние“, каза още той.

Росен Плевнелиев посочи, че предстоящите промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, както и приемането на силно антикорупционно законодателство са възможност да бъдат наваксани пропуснатите възможности.

Държавният глава изтъкна необходимостта да се работи съвместно - политици, граждани и магистрати, за да се постигне независима и ефективна съдебна система, която да върне на гражданите усещането за справедливост.

Според него начинът, по който вчера беше проведена кадровата промяна във ВСС го дискредитира, заради принципите на прозрачност.

Президентът припомни, че е имало и вълна от граждански протести и огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат гласа им да бъде чут. Хората се изправиха срещу олигархията и задкулисието и пожелаха промяната, заяви Плевнелиев.

В изказването си президентът се обяви в подкрепа на гражданското общество и ускоряване на модернизацията на страната.

Отказът от модерните начини на гласуване и неглижирането на волята на народа могат да доведат не само до апатия и деградация на демократичните ценности, но и до упадък на самата държавност, още по-ниско доверие на гражданите и още по-голяма нестабилност.

Според Плевнелиев, едно "не" на референдума от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство в България, тъй като близо 2 млн. българи, подкрепили електронното гласуване, ще се почувстват непредставени в партийното статукво днес.
 Междувременно стана ясно, че депутатите са приели декларация, с която одобряват възможността за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

Който иска да спечели доверието на гражданите и да играе съществена роля в българската политика занапред, трябва да направи четири прости неща - електронно правителство, справедлива система на правораздаване, повече референдуми и социално отговорна, а не олигархична икономика, каза държавният глава.

Президентът каза още, че конституционните промени, приети в края на годината са стъпка напред, но са оставили впечатление, че липсва смелост и политическа воля за по-всеобхватна и дълбока реформа в българското правосъдие.

По отношение на втория президентски мандат твърде рано е да се обявяват кандидатури, заяви държавният глава.

Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено, със сигурност ще бъде наказан от народа. На есен ще дойде и времето да се правят президентски избори, ако се занимаваме, обаче цялата година само с тях, ще разочароваме гражданите”, каза Плевнелиев.

Последните 4 години бяха напрегнати години за България, Европа и света. Имаше рекорден брой кризи, които правят международната среда несигурна, заяви още Плевнелиев.

Като президент трябваше да се справя с много предизвикателства, каза той и посочи: „отстояване на евроатлантическата интеграция на страната, 2 служебни правителства, да държа здраво посоката, въпреки бурите”.

Според държавния глава сме свидетели на нови геополитически реалности, провалени държави, хибридни и конвенционални войни.

Президентът обобщи и ситуацията през миналата година в Европа и света, като коментира бежанската вълна, конфликтите в Сирия, Украйна. Според него в този момент Европа трябва да е единна. Той заяви, че има реална опасност, ако се разпалят стари вражди на Балканите.

По мнението в НАТО, ЕС и световната сцена сме единни, като страната ни не е била източник на проблеми, а на решения.